Digitális dilemmák: neten lógnak a legkisebbek is

Kapcsolódó cikkek

Digitális dilemmák: neten lógnak a legkisebbek is

Digitális dilemmák a családban: neten lógnak a legkisebbek is

még több IoT

2 perc

Az Y-generációs szülők féltik a gyerekeiket, mégis mobilt adnak a kezükbe.

A három év alatti gyermekek fele, a 4-6 évesek 90 százaléka használ okoseszközöket – főként mobiltelefont, tabletet és notebookot. A 10 évesnél idősebbek közül pedig már nincs olyan gyermek, aki ne használt volna élete során legalább egyszer ilyen készüléket  – derült ki a Huawei Techologies Hungary kutatásából. A felmérés az Y-generációs szülők digitális nevelési szokásait vizsgálta.

A szülők annak ellenére adják oda okoseszközeiket a legkisebb gyermekeiknek is, hogy azt tartják, ideális esetben csak idősebb korban lenne érdemes megengedni számukra a „kütyüzést”. A gyermekek 42 százaléka ugyanakkor napi egy óránál kevesebbet használja szülei mobilját, főként videózásra, mesenézésre és játszásra.

A megkérdezettek legtöbbje kisgyermekes szülő: 34 százalékuknak 3 év alatti gyermeke van, 24-24 százalékuknak 4-6 éves, illetve 7-10 éves, 18 százalékuk gyermeke pedig 10 éves vagy annál idősebb.

Problémás példamutatás: a szülők is sűrűn mobiloznak

A felmérés szerint mindössze a szülők 17 százaléka várt legalább az iskoláskorig, és 7 éves korában vagy később ismertette meg gyermekét az okoseszközökkel. Összességében a válaszadók több mint 20 százaléka mondta azt, hogy gyermeke még egyáltalán nem találkozott ilyen készülékkel, az ő gyermekeik jellemzően a legfiatalabbak köréből kerülnek ki.

A szülők harmada elsősorban azért ad okoseszközt gyerekének, mert minél előbb meg szeretné ismertetni vele a technológiát, míg 28 százalékuk azért, hogy ne maradjon le kortársaival szemben. Indokként szerepelt az is, hogy a szülők nem szeretnék, ha gyermekük „kilógna a sorból”.

A válaszadók többsége gyermeke társaságában is rendszeresen használja okostelefonját függetlenül a gyermek életkorától. Mindössze 6 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben mellőzi a telefonhasználatot gyermeke társaságában. Többségük fél és egy óra közötti időintervallumot használja készülékét gyermeke mellett, azonban 4 százalékuk 5 óránál is többet tölt kütyüjével.

Több okból is félti gyermekét az Y-generációs szülő

A megkérdezett szülők a digitalizáció árnyoldalait is érzékelik. A résztvevők 72 százalékában már felmerült, hogy mindez káros hatással lehet gyermekeikre, elsősorban a függőséget, valamint az erőszakos tartalmak megjelenését tartották veszélyesnek az okoseszközök használatát illetően. Sőt, a gyerekek 22 százalékánál már tapasztalták a telefonfüggőség jeleit.