Drónok jelzik a cápaveszélyt Ausztráliában

Drónok jelzik a cápaveszélyt Ausztráliában

Drónok jelzik a cápaveszélyt Ausztráliában

még több IoT

1 perc

A déli kontinens strandjain komoly veszélyt jelentenek a cápák, így mielőbbi észlelésük emberéleteket menthet.

Élő videóközvetítéssel jelentkező drónok őrjáratoznak majd Ausztrália néhány strandjánál, hogy a fürdőzők nagyobb biztonságban legyenek. A tengeri ragadozók azonosításában mesterséges intelligencia segíti majd a parti életmentők munkáját – számolt be a különleges megoldásról az Index.

Ezt tudja a high-tech cápajelző

A Sydney-i Műszaki Egyetem kutatóinak elmondása alapján az emberi szem 20-30 százalékos pontossággal tudja felismerni a cápákat a légi felvételek alapján, azonban a speciális képfelismerő algoritmusok az esetek 90 százalékában észlelik a tengeri ragadozókat.

A rendszert speciális algoritmus készíti fel a munkára: korábbi légi felvételek hatalmas archívuma segítségével „tanulja meg” felismerni a cápákat, és ezen felül képes valós időben megkülönböztetni a veszélyes ragadozókat az ártalmatlan delfinektől vagy más cetféléktől.

Az egyetem még 2016-ban kezdte el a munkát a Little Ripper dróngyártóval. Az autonóm repülő szerkezetek előre meghatározott útvonalakon őrjáratoznak, és ha az algoritmus cápaveszélyt észlel, egy megafonon keresztül riasztják a fürdőzőket, hogy hagyják el a vizet.