Drónokkal pontosítaná térképeit az Apple

Drónokkal pontosítaná térképeit az Apple

Drónokkal pontosítaná térképeit az Apple

még több IoT

2 perc

A vállalat az automata repülők által összegyűjtött adatokat is felhasználná a térképek kidolgozásához és frissítéséhez, így gyorsabbá tehető a folyamat, mint a jelenleg használt, kamerákkal és szenzorokkal felszerelt járművek segítségével végzett információgyűjtés.

Olyan célokra használnák a repülő szerkezeteket, mint például az utcanévtáblák ellenőrzése, vagy az útfelújítások nyomon követése. Az így nyert adatokat a drónok a vállalat illetékes fejlesztőcsapatainak továbbítanák, akik így pillanatok alatt frissíthetnék a Maps alkalmazást, ezáltal pedig friss információkkal láthatnák el a felhasználókat.

Öt évvel a Google Maps iPhone-os megjelenése után az Apple is elérhetővé tette saját térképszolgáltatását, ennek 2012-es bevezetésénél azonban még jócskán akadtak hibák. Például egy élelmiszerbolt helyén kórházat jelzett az alkalmazás, de olyan is előfordult, hogy helytelenül adta meg a reptér címét. Hiányzott tehát az a technológia, amely képes különféle forrásokból összegyűjteni a megfelelő információkat, és szükség esetén gyorsan pontosítani a digitális térképet.

Márpedig a megbízható felület alapfeltétele annak, hogy az adott informatikai környezetben megjelenjenek azok a fejlesztők, akik a jövedelmező applikációkat (kereskedelmi szolgáltatások, utazásmegosztók stb.) tervezik, így a két legnagyobb okostelefonos operációsrendszer fejlesztőjének, az Apple-nek és a Google-nek is kiemelten fontos erre odafigyelniük.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az Apple is jó úton jár, a térképadatok ugyanis egyre gyorsabban frissíthetők, már tömegközlekedési útvonalak is meghatározhatók, javultak a keresési eredmények, valamint a platform olyan „külső” szolgáltatásokkal is összeköthető, mint az Uber vagy az OpenTable éttermi helyfoglaló applikáció.

Ráadásul a magasabb szintű adatgyűjtésen túl a cég egy olyan „beltéri” térképalkalmazást is integrált saját szolgáltatásába, melynek segítségével a felhasználók a reptereken vagy más zsúfolt, nagy forgalmú helyeken is eligazodhatnak iPhone-juk segítségével. Az almás cég olyan funkció kialakításán is dolgozik, amely a vezetés közben történő sávváltáskor adna jobb útmutatást – ennek debütálása állítólag jövőre várható.  

Forrás: Bloomberg