Egyre jobban behálózzák a világot az okosfejlesztések

Kapcsolódó cikkek

Egyre jobban behálózzák a világot az okosfejlesztések

Egyre jobban behálózzák a világot az okosfejlesztések

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete (IoT) napjainkban már lényegesen többet jelent, mint a netre kapcsolt okosvízforraló vagy a telefonos applikációról vezérelhető világítás.

Az IoT terjedését jól mutatja, hogy a felhasználók gyakran internetes kütyük garmadájával veszik körül magukat, mint például az okosjátékok, a viselhető eszközök, az okostévék, a virtuális asszisztenssel felszerelt hangszórók, de az okosotthonokban a termosztátok, zárak, kamerák is idesorolhatók.

A Statista elemzőcég szerint év végére már több mint 30,7 milliárd IoT-eszköz működhet a világban. Az új évtized az új, digitális alapokon nyugvó ökoszisztémáról is szól, aminek az előnyeire a koronavírus-járvány és a korlátozások is rávilágítottak.

Céges fronton az IoT-megoldások növelhetik a hatékonyságot, és kiküszöbölhetik vagy csökkenthetik az emberi hibákat, így növelve a produktivitást. A technológia alkalmazása kiemelheti a vállalkozásokat a tömegből, a további automatizáció és digitalizáció a sikerük kulcsa lehet.

Egyre növekvő mértékben támaszkodunk a Dolgok Internetére, a Bitnews Today újságírói épp ezért összegyűjtötték, hogy miként dominálhatja ez a technológia a 2020-as évet.

A nagyobb hatékonyság mindenhol jól kamatoztatható

Az összegzésben az ellátási láncot, az egészségügyet és a kiskereskedelmet is kiemelték, mint a fejlesztések nyertes szegmenseit. A kereskedelem például a jeladókat és a mesterséges intelligenciát az IoT-vel kombinálva növelheti a vásárlói élményt. Az egészségügyben a technológia a kórházi adatbázisok kezelésében is fontos szerephez juthat, a szenzorokkal felszerelt okoseszközökön keresztül pedig a telemedicina és a távmonitorozás is újabb szintekre léphet.

Fokozatok az önvezetésben

A sofőr nélküli autók egyre több helyen bukkannak fel az utakon, és bár egyelőre főleg a tesztek zajlanak, de a részlegesen önvezető funkciók már beépültek a közlekedésbe. Ilyen automata funkció például egyes márkák önálló parkolási technológiája, a sávtartás vagy akár a tempomat is. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a robotautók a gyártók, fejlesztők fókuszában vannak továbbra is.

Többnyelvű hangvezérlésre lenne szükség

A virtuális asszisztensek többnyire csak egy nyelven fogadnak el utasításokat – kivételnek számít a Google Assistant új, többnyelvű funkciója. Ugyanakkor világszinten nem az angol, hanem a mandarin kínai a legtöbb ember által beszélt nyelv, ezt követi a spanyol. A több nyelv használata bonyolítja az eszközök terméktámogatását, ugyanakkor elengedhetetlen lenne az előnyök maximális kihasználásához.

Felkapottak a viselhető eszközök

Az internetre csatlakoztatható viselhető kiegészítők sokat változtak az elmúlt években: kisebbek, erősebbek és könnyebbek lettek, miközben egyre többet tudnak. A fejlesztők igyekeznek termékeiket még vonzóbbá tenni, hogy ezzel is kitűnjenek a fitneszkarkötők piacán. A karpántok főként viselőjük egészségi paramétereit monitorozzák, míg az üzenetek, értesítések fogadására az okostelefonok kijelzője szolgál. A kompetitív piacon való túléléshez a gyártóknak például meg kell találniuk a mindennapi praktikum és az innováció közti egyensúlyt.

Forrás: