Okosodik a robotházvezető

Kapcsolódó cikkek

Okosodik a robotházvezető

Okosodik a robotházvezető

még több IoT

2 perc

Az idei CES-en mutatták be Aeolus-t. A fejlesztők ígérete szerint a robot egyre több háztartási munkát el tud végezni, és még akár a hűtőhöz is oda lehet küldeni, hogy kivegye az italokat.

Ahogy a The Verge újságírója fogalmazott, sok évig tartott, mire elfogadta, hogyha hideg sörre vágyik, saját lábán kell elsétálnia a frizsiderig – egész mostanáig, amikor is az Aeolus Robotics bemutatta kerekeken guruló, kicsit ormótlan robotját. A gépezet képes arra, hogy legószerű kezével megragadja a jéghideg dobozt, sarkon forduljon, és az innivalót a felhasználó kezébe nyomja.

Lámpalázas volt az LG házirobotja a CES-en

És ez még nem minden. A robotot elsősorban arra találták ki, hogy a háztartásban segítsen az embereknek. Elméletileg tárgyak ezreit ismeri fel, és a házban körbejárva, a helyükre teszi azokat, megtalálja a napok óta hiába keresett szemüveget vagy a kanapé párnái közé esett távirányítót.

Aeolus arra is képes, hogy porszívót vagy seprűt ragadjon, és tisztává varázsolja a lakást, sőt még a székeket is arrébb tudja tenni, hogy alaposan feltakarítson. 

Ezeket a tevékenységeket idáig csak sok millió dolláros kutatási programok több százezer dolláros kísérleti robotjai tudták elvégezni, miközben az Aeolus – állítólag – húszezer dollár alatt megvásárolható lesz. Természetesen az átlagháztartás számára még ez is hatalmas összeg, hiszen átszámolva csaknem ötmillió forintról van szó. A lényeg a tendencia: lehetséges, hogy néhány éven belül egy drágább háztartási berendezés árából vehetünk egy hasonló robotinast.

A nagy kérdés persze, hogy az év végére ígért robot a valóságban mennyit teljesít majd a hozzá fűződő ígéretekből. A bemutatón ebből még nem sok derült ki, a gép működése jól koreografált, de lassú volt, és csak előre programozott, mesterséges intelligencia használatát nem igénylő feladatokat teljesített.

Az otthonok többsége eléggé komplex, időnként kaotikus terep. Bár az ma már nem lehet probléma, hogy a robot ügyesen kikerülje az embereket és a különböző dolgokat, de a tárgyak szokásos helyeinek a megjegyzése és az oda történő pakolás most még komoly kihívást jelent bármelyik gépnek.