Építsen olcsón okosotthont a wifi erejével!

Kapcsolódó cikkek

Építsen olcsón okosotthont a wifi erejével!

Építsen olcsón okosotthont a wifi erejével!

még több IoT

3 perc

Sokan úgy gondolják, hogy csak az igazán tehetős emberek kiváltsága a saját okosotthon megépítése, pedig valójában egyáltalán nem kell temérdek pénzt fordítanunk egy olyan rendszerre, ami az efféle igényeinket maximálisan kielégíti. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 5 okoseszközt, ami egy költséghatékony intelligens otthonból se hiányozhat.

A technológia ma már lehetővé teszi, hogyha szeretnénk, akkor akár a wifire is nyugodtan rábízhatjuk a takarítást, de – a többi közt – még abban is segíthet nekünk, hogy a megfelelő hőmérséklet legyen az otthonunkban. Most olyan konkrét termékeket mutatunk meg, amik kímélik a pénztárcánkat és mindennapjaink során rendkívül hasznosak lehetnek.

Okosizzó, ami más megvilágításba helyezi a dolgokat

Ritka az olyan okosizzó, ami akár több mint 10 évig is kiszolgálhat minket, és mellette extra eszköz nélkül képes csatlakozni otthoni wifihálózatunkra, de a TP-Link KASA LB130 izzója pontosan ilyen, így a kezdő felhasználók számára is ideális lehet. Az irányításához csupán egy ingyenes mobilalkalmazást kell letöltenünk a telefonunkra vagy éppen a tabletünkre, és onnantól kezdve bárhol, bármikor szabályozhatjuk, akármilyen távolságban is vagyunk tőle.

Így akár állandóra is beállíthatjuk a fényerőt, amit megváltozott fényviszonyok esetén pár érintéssel lőhetünk be optimális erősségűre. Az alkalmazásnak hála otthonunkból kilépve is leellenőrizhetjük, hogy égve hagytuk-e a villanyt, és ha igen, akkor gyorsan orvosolhatjuk a problémát. Ugyanakkor, ha hazaérünk, már kivilágított lakás fog minket fogadni, és ha valamilyen családi eseményt vagy egyéb rendezvényt szervezünk, akkor egyedi megvilágítást adhatunk neki. Az átlagos izzókhoz viszonyítva lényegesen kevesebbet fogyaszt, ami rendesen meg fog látszódni a villanyszámlánkon is, és már 17 ezer forint környékén beszerezhetőek a különböző változatai.

A szinte mindenre képes okoskapcsoló

Ha már vannak IoT-eszközeink, akkor az irányításukhoz kifejezetten jól jöhet egy okoskapcsoló, például az átlagosan 14 ezerért beszerezhető Logitech Pop Home Switch, amit a család összes tagja könnyedén használhat. A segítségével egy alkalmazásból irányíthatjuk az előbb említett okosizzóinkat, hangrendszerünket, wifis kameránkat vagy egyéb, a hálózatunkra kapcsolódó eszközöket.

Ehhez mindössze a kapcsolót kell otthonunk központi helyére feltennünk, illetve androidos, vagy iOS rendszerű telefonunkra feltelepítenünk a hozzá tartozó applikációt. Ezután megadhatunk összesen 3, bármikor újravariálható parancsot, amit az okoskapcsoló egyszeri, kétszeri vagy háromszori megnyomásával tudunk végrehajtatni. A Logitech eszköze egyébként gyakorlatilag bárhova felrakható, a töltéséről sem kell gondoskodnunk, hiszen cserélhető elemmel rendelkezik, ami hétköznapi használat esetén akár 5 évre is elegendő lehet.

Mert egy okoskonnektor mindig jó választás

Több külföldi oldalon a legjobb okoskonnektornak kiáltották ki a 6 ezer forint környékén mozgó TP-Link HS100-at, amivel nemcsak az intelligens eszközöket láthatjuk el árammal, hanem a hagyományos készülékeinket is „felokosíthatjuk". Ráadásul a segítségével be is időzíthetjük, hogy eszközeink adott időpontban kapcsoljanak be, például reggel friss kávé várhasson minket.

Természetesen a konnektor appjával is megnézhetjük, hogy bekapcsolva felejtettük-e valamelyik eszközünket, de értesítést kapunk arról is, ha valamilyen probléma lép fel egyikükkel. Ha pedig szeretnénk, akkor a hangunkkal is vezérelhetjük, ugyanis képes együttműködni a Google Asszisztenssel és az Amazon Alexájával is.

A mindig optimális hőmérséklet záloga, az okostermosztát

Sokak számára már köztudott, hogy megfelelő szigeteléssel és optimális energiafogyasztással rengeteg pénzt lehet spórolni otthonunk fűtésén. Utóbbi biztosítására kiválóan alkalmas egy okostermosztát, például a Honeywell Wi-Fi 50 ezer forinttól induló termosztátja. A szabályozóval a hét minden napjára beállíthatjuk, hogy adott helyiségben pontosan milyen hőmérsékletet szeretnénk.

Ráadásul az eszköz beépített hőérzékelővel is rendelkezik, így valóban akkor lép működésbe, amikor leginkább szükség van rá. Egyúttal az okostermosztát igencsak előrelátó is, hiszen képes figyelembe venni a helyi időjárási viszonyok alakulását, amiről tulajdonosa pillanatok alatt tudomást szerezhet és elvégezheti az esetleges beállításokat.

A tettre kész hangasszisztens

Az Amazon saját hangasszisztense, Alexa a cég több termékében már jó ideje elérhető, de legolcsóbban – kb. 12 ezer forintért – akkor juthatunk hozzá, ha az Echo Dot-ot szerezzük be. Mivel teljesen nyílt platformot használ, ezért már rengeteg, jól ismert szolgáltatással (például Spotify, Netflix és stb.) tud együttműködni, és a kínálat folyamatosan bővül.

Az Amazon Echo Dot segítségével gyakorlatilag csak a hangunk kell ahhoz, hogy vezérelhessük okoseszközeinket, például be- vagy éppen kikapcsoljuk őket, de különböző beállításokat is végezhetünk vele. A beépített mikrofonrendszerének hála gyakorlatilag a lakás másik feléből is beszélhetünk, hiszen így is tökéletesen hallani fog minket. Sajnos bizonyos funkciói nem érhetőek el Magyarországon, de még így is annyi előnyt jelenthet a használata, hogy érdemes lehet itthonra beszerezni.

A fenti felsorolásból látható, hogy ha szeretnénk beszerezni az összes cikkünkben felsorolt eszközt, akkor az egészet akár 100 ezer forint alatt is meg lehet úszni, ami egyébként az egyik legolcsóbb megoldás, ha okosotthonra vágyik az ember.