Ez a robot vakon is magabiztosan lépcsőzik

Kapcsolódó cikkek

Ez a robot vakon is magabiztosan lépcsőzik

Ez a robot vakon is magabiztosan lépcsőzik

még több IoT

2 perc

A négylábú robotok régóta képesek könnyedén a lépcsőkön közlekedni. Cassie viszont gépi látás nélkül, két lábon járva is képes erre a teljesítményre.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói az Agility Robotics céggel közösen hajtották végre a kísérletet. A gépet szimulációk segítségével képezték ki.

A szakemberek ugyanis fel szerették volna hívni a figyelmet ara, hogy a robotok nem mindig tudnak támaszkodni beépített kameráikra vagy szenzoraikra. Elég csak a gyenge fényviszonyokra, az éjjeli sötétségre vagy a ködre gondolni, de számos más nehezítő tényező is előfordulhat. Mindez azt jelenti, hogy a gépeknek – ideális esetben – képesnek kell lenniük a propriocepciót („testtudatot”) is felhasználni az ismeretlen környezetben való eligazodáshoz.

Cassie betanítása az úgynevezett Reinforcement Learning (RL) technológia segítségével történt. Mivel a tudósok azzal számoltak, hogy alapesetben egy ilyen gép két lábon történő mozgása igencsak balesetveszélyes lehetne, így szimulátor segítségével képezték le a mozgást. Számos különböző helyzet kezelésére tanították meg a robotot, beleértve a lépcsőn és a sík talajon történő navigációt is anélkül, hogy az elesne vagy össze is törté magát.

A szimulált képzés során a kutatók körbevezették Cassie-t az egyetemi campuson, így megtanulhatta, hogyan birkózzon meg a lépcsőkkel, és miként igazodjon el a különféle terepviszonyok között. Ennek köszönhetően elsajátíthatta a járdaszegélyek, a farönkök és más, addig nem látott egyenetlen terepek kezelését is. A valós körülmények között történő lépcsőzés esetén pedig 10-10 alkalommal történő lefelé- és felfelé haladást teszteltek, 80, illetve 100%-os hatékonysággal.

Az első próbák során azonban nagy kötültekintésre volt szükség. Mivel Cassie-nek normál sebességgel kellett futnia, így általában kudarcot vallott, ha túl gyorsan vagy túl lassan érkezett. Ráadásul a haladást a gépi memória is befolyásolja, mivel ilyenkor a robotnak vakon, számára gyakorlatilag teljesen ismeretlen környezetben kell navigálnia. A kutatók a jövőben azt is vizsgálnák, hogy a számítógépes látás hozzáadásával miként növelhető a hatékonyság.

Az elért eredményeken egyébként maguk a szakemberek is meglepődtek. Véleményük szerint ennek fényében nyitott kérdés, hol vannak a határok a „vakon történő” gépi mozgás terén.

Forrás: