Fintech ötletek és kkv-innovációk a Vodafone Digitális Díjon

Kapcsolódó cikkek

Fintech ötletek és kkv-innovációk a Vodafone Digitális Díjon

Fintech ötletek és kkv-innovációk a Vodafone Digitális Díjon

még több IoT

3 perc

A Vodafone Magyarország Alapítvány ötödik alkalommal adta át a legjobb digitális innovációknak járó elismerést, az összesen 15 millió forint értékű díjazással járó díjakat. Az innovációs pályázatra idén 107 pályamunka érkezett, a zsűri három kategóriában – KKV Digitalizáció, Fintech, Fenntartható Energia – értékelte a pályázatokat. Ezen felül idén egy arra érdemes pályázó a Start It @K&H inkubációs programban fejlesztheti tovább megoldását, egy második különdíjast pedig a Vodafone Magyarország munkatársai választottak ki az indulók közül.

A legkisebbek pénzügyi tudatosságra nevelését segítő alkalmazás, őstermelőket támogató automatizált megoldások és a légi járatok késését és törlését adatalapon előre megjósoló digitális felület is szerepel a Stopper Úszóházban kihirdetett nyertesek között.

„A Vodafone Digitális Díjjal az a célunk, hogy segítsünk megvalósítani a különböző szervezetektől érkező kezdeményzéseket, terveket. Az elmúlt öt év során rengeteget tanultunk pályázóinktól és későbbi díjazottjainktól arról, hogy miként érdemes megközelíteni társadalmunk legégetőbb problémáit. Szeretnénk ugyanakkor, hogy a korábbi díjazottjaink értékes tudásukat ne csak velünk, hanem egy alumni program keretein belül egymással is megosszák. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen támogató közösségben segítséget és inspirációt találhatnak a díj nyertesei ahhoz, hogy továbbra is hiánypótló fejlesztésekkel segítsék társadalmunkat” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője.

„A technológiai fejlesztések mára az életünk meghatározó részeivé váltak, és ez a folyamat exponenciálisan gyorsul. A jövő egyértelműen a digitalizációban van, a fejlődést megállítani nem lehet, és nem is szabad. A díjjal ezért olyan innovációs megoldásokat keresünk, melyek a legújabb technológiai lehetőségeket innovatív, kreatív módon felhasználva valódi, kézzel fogható megoldást kínálnak a jelen és a jövő kihívásaira és segítik a társadalom tagjait abban, hogy ezt a tudást elsajátítsák” – tette hozzá dr. Charaf Hassan, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. 

Az innovációs pályázatot először 2018-ban hirdette ki a Vodafone Magyarország Alapítvány azzal a céllal, hogy elismerje azokat az innovátorokat, akik praktikus segítséget adnak a mindennapi élet kihívásaihoz a digitalizáció támogatásával és egyben a társadalmi jót szolgálják.

„A sokak helyzetét megkönnyítő digitális fejlesztések előfeltétele, hogy azok valós problémákra kínáljanak a gyakorlatban jól hasznosítható megoldásokat. A díj egyik fontos érdeme és nagy előnye, hogy közvetlenül vonja be az érintett szereplőket, így a megszülető ötletek a tényleges igényekre reagálnak” – emelte ki dr. Solymár Károly Balázs energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár, aki a Fenntartható energia kategóriában adott át díjat.

A pályázat fókuszában idén az állt, hogyan tudják a digitális megoldások a fenntarthatóságot és a biztonságos, stabil társadalmi, gazdasági működést támogatni. Az innovációs versenyen bárki részt vehetett, aki a fenti témakörök legégetőbb kihívásainak valamelyikére kínál megoldást, egy már működő, de fejlesztendő projekttel vagy egy éppen bevezetés előtt álló digitális megoldással. 

KKV Digitalizáció kategória 

A Digiméter kutatássorozat 2022-es adatai szerint a vállalatok digitális fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra adott, a kkv-szektor digitális versenyképességét ugyanakkor kifejezetten az őket támogató szolgáltatásokkal és megoldásokkal, továbbá szakértői segítséggel is támogatni kell. Ezért ebben a kategóriában olyan megoldásokkal lehetett pályázni, amelyek segítségével a változó gazdasági helyzetben a kkv-k rugalmasan tudnak reagálni a jövő kihívásaira, a versenyképesség és a hatékony, fenntartható működés érdekében. 

1. helyezett: Quantum Digital Solutions Hungary – A munkaerőpiac digitalizációja

A projekt célja, hogy a súlyos adminisztrációs terhektől szenvedő HR-szektornak digitális és költséghatékony megoldást kínáljon a foglalkoztatási formák teljes spektrumán. A QuantumSoft rendszer SaaS értékesítésével csökkenti a szektor költségeit, hatékonyabbá teszi a vállalkozások HR-munkáját, és lehetőséget biztosít az irreálisan magas jutalékok csökkentésére – mindezekkel egyre szélesebb rétegnek biztosítva lehetőséget a bevételszerzésre a kedvezményes foglalkoztatási formákban.

2. helyezett: Informatika a Látássérültekért Alapítvány – Akadálymentes honlap az akadálymentességről kis- és középvállalkozások számára

A projekt célja olyan jó megoldásokat felvonultató mintahonlap kidolgozása és információk bemutatása, amelyből a kkv-k saját vagy külső webprogramozóik megtanulhatják annak alapjait, hogyan tehetik a cég honlapját a törvényi előírások szerint akadálymentessé. A megszerzett tudást egy 3 órás oktató videófilm segít majd beépíteni a fejlesztői szemléletbe. A projekt célcsoportja egyfelől több ezer kis- és közepes vállalkozás, közvetetten pedig csaknem egymillió hátrányos helyzetű felhasználó.

3. helyezett: Gilinda – Projektmenedzsment, szerződéskezelés és CRM egy alkalmazásban

A rendszer a kkv-k számára biztosít segítséget az értékesítési folyamatok nulladik lépésétől kezdve, az ajánlatadáson át a projekt kiszámlázásáig. Fő funkciói a projektmenedzsment, a CRM és a dokumentumgenerálás. A feladatkezelés így teljesen transzparens módon valósul meg, csökkentve a feladatokkal kapcsolatos adminisztratív terheket, hibázási lehetőségeket és a kommunikáció hiányából eredő késedelmet és pótmunkát.

Fenntartható energia kategória

A felelős energiafelhasználás és a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kihasználása egyaránt kulcsfontosságú a fenntartható jövő érdekében. Az energiakrízis és az egyre emelkedő energiaárak pedig még sürgetőbbé teszik az új megoldások, fejlesztések keresését. A Fenntartható energia kategóriában ezért olyan fejlesztésekkel lehetett pályázni, amelyek képesek valós megoldást nyújtani a jelen és jövő energiafelhasználással kapcsolatos kihívásaira.

1. helyezett: Smart Greenhouse Control – Fóliavezérlés

Az innováció célja, hogy a digitalizáció és az IoT technológia segítségével támogassa a fóliás és üvegházas gazdákat, hogy azonnal képesek legyenek reagálni a gazdaságukban adódó körülményekre, mint például az aszályra vagy az emelkedő műtrágya- és energiaárakra. Könnyen adaptálható és pénztárcabarát eszközöket biztosítanak az agrár területen működő kkv-k számára, melyek időtakarékossá, költséghatékonnyá, automatizálttá teszik a földművelő és termelői vállalkozásokat.

Fintech kategória 

A kategóriába olyan digitális fejlesztéseket várt a Vodafone Magyarország Alapítvány, amelyekkel a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé és gyorsabbá tehetők, mindezek mellett a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgálják. 

1. helyezett: FF Next Technologies – Strive – fiatalok pénzügyi tudatosságának kialakítását segítő okos, digitális persely

A nyertes projekt olyan újgenerációs okosperselyeket kínál, amelyek segítik a szülőket gyermekeik pénzügyi tudatosságának fejlesztésében. A Strive különlegessége, hogy ezen kívül 2 alkalmazást is tartalmaz – egyet a szülők, egyet pedig a tizenéves korosztály számára. Az interaktív perselyt kifejezetten az 5-12 éveseknek szánják, a szülői app pedig lehetővé teszi a funkciók kezelését: pénzügyi jutalmakkal vagy egyéb juttatásokkal motiválhatják gyermekeiket a pénzkezelés elsajátítására.

2. helyezett: Péntech Solutions – halasztott fizetési szolgáltatás kereskedők számára

A PastPay B2B BNPL (Buy Now Pay Later) a webshop pénztárába beépülő fizetési mód, mely lehetőséget biztosít arra, hogy az értékesítés teljesítése után, a vevő később fizesse ki az adott összeget. Célja, hogy azon kereskedők is képesek legyenek egyszerűen integrálni a PastPay-t, akiknek nem lenne elérhető ez a szolgáltatás, így számukra készült egy olyan leegyszerűsített, automatizált betanulási lehetőség, amellyel önállóan képesek integrálni a BNPL fizetési módot. 

3. helyezett: Fintrous Group – Instacash

Az Instacash online kereskedők számára biztosít sajátmárkás halasztott fizetési szolgáltatást. A rendszer távoli ügyfél átvilágítást, digitális jövedelem validációt, ügyfélminősítést, elektronikus szerződéskötést biztosít, továbbá generál egy digitális ügyfélprofilt is a vásárlás és részletfizetés minden részletével.

Start It @K&H inkubációs programban nyertese

Insurwiz Technology – Dinamikus kockázatértékelés a légijáratok esetében

A támogatással a jelenleg is működő légijárat kockázatértékelési funkciót tervezik bővíteni azzal, hogy ne csak észlelni tudják a járatok késését és törlését, de predikciókat is tudjanak készíteni a várható kockázatokról. A bővített funkciónak köszönhetően még inkább személyre szabhatóvá tehetik az utasbiztosítást, ezáltal sokkal jobb árazást biztosítva ügyfeleik számára.

Vodafone Dolgozói Különdíj 

SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány

A SpaceBuzz egy élményalapú, virtuális valóság megoldást tartalmazó STE(A)M  oktatási program gyerekeknek. Az alapítvány bolygónk törékenységének bemutatásán keresztül folytat szemléletformálást a fiatalok körében, ezáltal klíma- és környezetvédelmi gondolkodásuk és magatartásuk is felelősségteljesebbé válik, emellett megértik a fenntartható energiaellátás fontosságát. Az I. SpaceBuzz pilot oktatási program során országszerte huszonegy iskolában ezerötszáz gyerek vett részt a VR-alapú űrutazáson.