Gondolatátvitel és robotseregek – Mit tartogat 2015?

Gondolatátvitel és robotseregek – Mit tartogat 2015?

Gondolatátvitel és robotseregek – Mit tartogat 2015?

még több IoT

4 perc

A fogyasztók egyre inkább megbarátkoznak olyan elgondolásokkal, amelyeket nemrég még csak a képzelet szüleményének tartottak – mint például a háztartási robotok vagy épp a gondolatátvitel. A felhasználók ráadásul elvárják, hogy az összekapcsolhatóság és a technológia egyre nagyobb szerepet kapjon az élet valamennyi területén – a fürdőszobatükörtől a járdán át a gyógyszeres üvegekig.

A legújabb trendeket az Ericsson ConsumberLab jelentése összegezte. Ebből egyebek között kiderül, hogy 2015-ben a fogyasztók már többet néznek majd streamelt videót, mint normál televíziót, illetve az okostelefonok korábban elképzelhetetlen hatással bírhatnak a társadalom jelentős részére.

A „10 legújabb fogyasztói trend 2015-ben és a közeljövőben” címet viselő tanulmány 85 millió gyakori internet-felhasználó véleményét tükrözi. A kutatások idén főként a Johannesburgban, Londonban, Mexico City-ben, New Yorkban, Moszkvában, San Francisco-ban, Sâo Paulo-ban, Sanghajban, Sydney-ben és Tokióban élő 15-69 éves okostelefon-tulajdonosokra irányultak.

A tanulmány alapján az alábbi fogyasztói trendek körvonalazódnak 2015-re és az azt követő időszakra:

1. A jövő a streamingé. Ma már a nézők az egyszerűen használható „on-demand” szolgáltatásokat részesítik előnyben, ahol a videó tartalmak különféle platformokon hozzáférhetőek. 2015 lesz várhatóan az első olyan év, amikor többen néznek majd heti rendszerességgel streamelt videót, mint hagyományos sugárzású televíziós adást.

2. Intelligens otthonok. A fogyasztók élénken érdeklődnek a szenzoros háztartási berendezések iránt, amelyek figyelemmel kísérik a víz- és áramfogyasztást, illetve a családtagok érkezését és távozását.

3. Gondolatátvitel. Számos okostelefon-tulajdonos vágyik olyan hordható eszközre, amely lehetővé teszi a gondolatok révén történő kommunikációt – és sokan úgy vélik, hogy 2020-ra ez már bevett módja lesz a kapcsolattartásnak.

4. „Intelligens” polgárok. Az okosvárosok látványos térhódítása alaposan átalakíthatja és megkönnyítheti a lakók mindennapjait. A fogyasztók szerint 2020-ra általánossá válik a forgalomsűrűségi térképek és az energiafogyasztás-összehasonlító, illetve valós idejű vízminőség-mérő alkalmazások használata.

5. Megosztáson alapuló gazdaság. Az összes okostelefon-tulajdonos fele nyitott arra, hogy kiadja üresen álló szobáját vagy kölcsönadja használaton kívüli háztartási berendezéseit, szórakoztató vagy sporteszközeit. A megosztáson alapuló gazdaság, az eszközök átadása ugyanis kényelmes és takarékos megoldást jelent.

Egyre többen fizetnek mobillal >>6. Digitális pénztárca. Az okostelefon-tulajdonosok 48%-a szívesen használná a telefonját fizetésre különféle termékek és szolgáltatások igénybe vételénél. Ezen felhasználók 80%-a pedig úgy gondolja, hogy 2020-ra összes vásárlásukat okostelefonon fogják kiegyenlíteni.

7. Személyes adatok. A válaszadók egyre kevésbé szeretnék, ha nyilvánossá válna, hogy éppen merre járnak, és mivel foglalkoznak. A megkérdezettek 47%-a szeretné, ha elektronikusan fizethetne anélkül, hogy a rendszer automatikusan továbbítja a személyes adatokat. Az okostelefon-tulajdonosok 56%-a pedig arra vágyik, hogy az interneten folyó teljes kommunikáció legyen titkosítva.  

8. Hosszabb élet. A tanulmányban részt vevők úgy látják, hogy a különféle felhő-alapú szolgáltatások egészségesebb és hosszabb életet biztosíthatnak. A válaszadók szerint a futáshoz használt különféle alkalmazások, pulzusszámlálók és az ételek minőségét ellenőrző intelligens tányérok akár két évvel is meghosszabbíthatják az emberi életet.

Elárasztják a világot jövőre a robotok >>9. Háztartási robotok. A fogyasztók 64%-a gondolja úgy, hogy 2020-ra a háztartási robotok jelenléte teljesen általánossá válik.

10. A gyerekek növekvő szerepe. A gyerekek továbbra is nagy szerepet játszhatnak az egyszerűen használható internettel kapcsolatos igények növekedésében, ahol a fizikai világ elektronikusan összekapcsolt. A felhasználók 46%-a szerint a gyerekek azt várják, hogy mire felnőnek, minden tárgy csatlakoztatva lesz egymáshoz.