Google I/O: íme, a legnagyobb újdonságok az óriáscég háza tájáról

Google I/O: íme, a legnagyobb újdonságok az óriáscég háza tájáról

Google I/O: íme, a legnagyobb újdonságok az óriáscég háza tájáról

még több IoT

4 perc

Az éves fejlesztői konferencián a Google vezérigazgatója hosszú előadásban fejtette ki, hogy milyen fejlesztésekkel haladt a cég az elmúlt évben, de természetesen a mindenkit érdeklő jövőbeli tervekről is szó esett.

Az internetes óriáscég I/O konferenciáján derülnek ki minden évben a cég legnagyobb újdonságai, melyek jól jelzik, milyen irányba kívánnak haladni a fejlesztéseikkel. Az idei eseményen eddig az látható, hogy egyre többet foglalkoznak a mesterséges intelligenciával, és ezt mind az okostelefon-használók, mind az okosotthonok tulajdonosai érzékelik majd.

Mesterséges intelligencia mindenhol

A keresőóriás régóta kutatja és fejleszti a mesterséges intelligenciát (MI), és aktívan be is építette virtuális asszisztensének rendszerébe. Hamarosan az MI felturbózhatja egyebek közt a fotókészítést is a Google Lens segítségével.

A szolgáltatás lehetővé teszi ugyanis, hogy a mesterséges agy felismerje a kamera képét még az exponálás előtt. Az előadásban mutatott példában a telefon automatikusan rácsatlakozott az otthoni Wi-Fi-hálózatra, miután a tulajdonos kameráját a router oldalán található azonosító és jelszó párosához emelte. Az applikáció képes felismerni a különböző vendéglátóhelyeket is, így például egy étterem előtt állva elolvashatóak a helyről beérkezett véleményeket, ha pedig egy érdekes koncert plakátja jön szembe az utcán, akkor a felhasználó jóváhagyása után a fotóapp nemcsak megveszi a jegyeket, de még a naptárba is feljegyzi az eseményt.

A mesterséges intelligencia segítségével a Google Asszisztens is egyre jobban fel fogja ismerni a hétköznapi beszélt nyelv alapján megfogalmazott kérdéseket. Várhatóan majd nem szükséges speciális kulcsszavakkal elérni a kívánt funkciókat, illetve mostantól nem kell feltétlenül szóban kimondani az utasításokat, hanem mint egy üzenetküldő alkalmazásban, írásban is lehetséges mindez.

Egyre proaktívabb az okosotthon

A Google Home már így is erős vetélytársként lépett be az okosotthon-vezérlők piacára, most azonban további új funkciókkal próbálja egyfelől behozni lemaradását, másfelől kiemelkedni a többiek közül.

Az egyik legnagyobb újdonság a smart home rendszerben, hogy mostantól ingyenes telefonhívások kezdeményezésére is képes a digitális asszisztens, hasonlóan a vetélytárs Amazon Alexához (természetesen egyelőre csak az Egyesült Államok és Kanada területén).

A proaktív asszisztens szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a Google Home anélkül emlékeztesse a felhasználót a különböző eseményekre, hogy arra külön megkérné. Így például, ha a forgalmi viszonyok romlanak délutánra, de a tulajdonosnak a belvárosban van dolga, akkor a hangszóró külön figyelmeztetheti, hogy hosszabb utazásra számítson.

Mindezek mellett zökkenőmentesebb lett a telefonnal és a tévével való összeköttetés is, így például egyes kérdésekre vizuális formában válaszolhat (például a naptárat a tévére vetíti) a virtuális segítő, de akár a navigációt is távolról elindíthatja a telefonon.

Tekintve, hogy a piaci jóslatok szerint az Amazon irányítja majd az otthoni asszisztensek piacának 70%-át, a Google valószínűleg az új partneri kapcsolatokkal és egyedi szolgáltatásokkal próbál kitűnni a kiélezett versenyben.

További újdonságok

Természetesen nemcsak az IoT-t (Dolgok Internete) és M2M-et (gépek közötti kommunikáció) érintő innovációkról közölt részleteket a cég. Bejelentették a többi közt a google.ai-t is, amelynek a felületén keresztül bárki szabadon hozzáférhet a mesterséges intelligenciához kötődő kutatásokhoz.

Érdemes még megemlíteni az Android új változatát, valamint azt a fejleményt, hogy mostantól akár iPhone-okról is elérhető a Google Asszisztens. A vállalat ráadásul a fejlődő országokban élőknek is kedvez, az egyszerűsített, kevesebb adatforgalmat és memóriát használó Android Go operációs rendszerrel, mely az olcsóbb készülékeken is gyorsabban futhat.

Forrás: TechCrunch