Gyorsabban vevőre találnak az okosotthonok

Gyorsabban vevőre találnak az okosotthonok

Gyorsabban vevőre találnak az okosotthonok

még több IoT

5 perc

A Coldwell Banker ingatlanügynökség felmérése alapján a lakásvásárlásban gondolkodók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az intelligens készülékekkel ellátott háztartások, így ezek sokkal gyorsabban el is kelhetnek a piacon.

Miután az utóbbi időben a smart home technológiák egyre nagyobb szerephez jutnak az ingatlanpiacon, a Coldwell Banker megpróbálta felmérni, hogy a lakásvásárlók milyen okosfunkciókat tartanak a legfontosabbnak, és ezek az innovatív megoldások mennyire befolyásolják az eladásokat. A január és február folyamán lefolytatott kutatásban az ingatlanügynökség összesen 513 amerikai értékesítési partnerét kérdezte meg eddigi tapasztalatairól. A válaszok alapján a vállalat elkészített egy 25 pontból álló listát is a háztartásokban található legnépszerűbb csatlakoztatott készülékekről és rendszerekről.

Kíváncsi rá, mi a legtrendibb az okosotthonokban? >>Az intelligens megoldások ma már egyre jobban bekerülnek a fejlesztések főáramába, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte. Azok a termékek és funkciók, amelyek korábban főleg a magasabb árkategóriájú ingatlanok esetében voltak elérhetőek, már számos háztartásban megtalálhatóak. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szenzorok és az okoskészülékek jóval olcsóbbá, a technológia pedig egyszerűbbé és kézenfekvővé vált az okostelefon- és táblagép-tulajdonosok számára az utóbbi években.

A Dolgok Internete (IoT) terjedése nemcsak a felhasználók életmódját változtatja meg, hanem átalakítja az ízlésüket és az elvárásaikat is, amikor egy új ingatlan vásárlásán gondolkodnak.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy melyek az amerikai felmérés főbb megállapításai:

  • Az érdeklődők egyre gyakrabban teszik fel a kérdést, hogy a kiszemelt lakás vagy ház mennyire számít okosnak. A megkérdezett szakértők körülbelül kétharmada – 64 százaléka – nyilatkozott úgy, hogy a vevőket napjainkban sokkal jobban érdeklik az intelligens funkciók és technológiák, mint akár 2-5 évvel ezelőtt.
  • A leendő lakástulajdonosok a mobiljuk segítségével szeretnék irányítani az otthoni készülékeket. Az ügynökök 62 százaléka számolt be arról, hogy az ügyfelek az okostelefonjukon, illetve táblagépeiken keresztül szeretnék vezérelni akár távolról a fűtést és hűtést, a világítást, a szellőzést vagy a háztartásban lévő biztonsági rendszereket.
  • Az értékesítési munkatársak csaknem 60 százaléka szerint egyre sűrűbben vesznek fel a kínálatukba olyan ingatlanokat, amelyek már rendelkeznek valamilyen smart technológiával.
  • „felokosított" otthonok jóval hamarabb elkelnek. Háromból egy szakértő úgy látja, hogy az innovatív funkciókkal és technológiákkal felszerelt háztartások gyorsabban találnak vásárlóra, mint a „hagyományos” ingatlanok.
  • A vásárlók körében az „X generáció” tagjai – vagyis az 1965 és 1975 között születettek – számítanak a legnyitottabbnak a technológiai fejlesztések iránt. Az nem számít túlzottan meglepőnek, hogy az ezredforduló előtt születettek – a 18 és 24 év közöttiek – rendkívül érdeklődnek a korszerű készülékek iránt, de a legtöbb ingatlanértékesítő (a válaszadók 57 százaléka) mégis az X generáció tagjait tette a toplista élére.