Hatalmas növekedés előtt áll az okosotthon-piac

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas növekedés előtt áll az okosotthon-piac

Hatalmas növekedés előtt áll az okosotthon-piac

még több IoT

2 perc

A Navigant Research legfrissebb jelentése azt jósolja, hogy az okosotthonokból származó, jelenleg világszinten 4,2 milliárd dolláros forgalom 2026-ra elérheti a 39,5 milliárd dollárt.

A piackutató cég szakértői a fókuszt leginkább a lakóövezeti IoT-hardverekre, -szoftverekre, -szolgáltatásokra és okosotthon-platformokra helyezi. Találhatók benne a smart home piachoz köthető témák is, mint például pénzügyi ajánlatok, piaci csatornák, valamint a fő eszközök és technológiák.

A jelentés szerint több faktor is motiválja, hogy a vevők számára szimpatikusabbá váljon az intelligens otthon gondolata: érdemes kiemelni az egyre szélesebb smart home termékpalettával rendelkező, piacvezető tech cégek jelenlétét, mint például a Google, az Amazon vagy az Apple. Ugyanakkor nem szabad megfelejtkezni a telekommunikációs vagy biztonságtechnikai szolgáltatókról sem, melyek szomszédos iparágak képviselőiként saját megoldásokkal is előállhatnak, így ösztönözve a technológia további terjedését.

Paige Leuschner, a vállalat elemzője szerint az intelligens otthon koncepciója képes forradalmasítani a lakásunkhoz vagy éppen az elektromos hálózathoz való viszonyunkat. A hardver, szoftver és szolgáltatások összetett ökoszisztémáján keresztül automatikusan és intelligensen reagáló otthonok nemcsak a lakók életminőségét javíthatják, hanem elő is segítik az úgynevezett energiafelhőbe való átmenetet. 

A Navigant Research energiafelhőnek nevezi azt a tendenciát, mely szerint az áramszolgáltatás a jövőben sokkal decentralizáltabbá válik, a nagy erőművek helyett a kisebb, de sűrűbben elhelyezkedő megújuló források kerülnek előtérbe. Ennek köszönhetően az áramvételezés jobban fog hasonlítani az internetes felhőszolgáltatásokra, mint a mai központosított, elosztókból álló áramhálózatokra.

Közben a piackutató egy másik jelentése is napvilágot látott, eszerint az ipari IoT-ből származó, a készülékeket, szoftvereket és szolgáltatásokat is magába foglaló, összetett kumulatív bevételek 10 év múlva meghaladják az egybillió dollárt. A trend mögött az IIoT jelentőségét felismerni képes vállalkozások állnak, amelyek realizálják, hogy segítségével csökkenthetik költségeiket és kímélhetik eszközeiket.

Forrás: IoT Tech News