Hogyan formálja át az IoT az életünket?

Hogyan formálja át az IoT az életünket?

Hogyan formálja át az IoT az életünket?

még több IoT

2 perc

Az Internet of Things (Dolgok Internete) nem csupán egy divatos kifejezés, valójában sokkal több annál. Olyan összetett technológiai koncepció, amely a szó szoros értelmében mindent megváltoztathat.

Maga az elnevezés tulajdonképpen a különféle eszközök vezeték nélküli összekapcsolódására utal, így köti össze az embereket, a helyszíneket, tárgyakat, háztartási gépeket vagy akár állatokat az internettel és egymással. Mindezt jelentősen megkönnyíti a folyamatos és valós idejű adatátvitel.

Kissé leegyszerűsítve a Dolgok Internetének köszönhetően a hétköznapi eszközök automatikusan cserélhetnek egymással információkat a hálózaton keresztül. 

Az IoT a felhasználók mindennapi életére is egyre nagyobb hatással bír, hiszen számos tényező, mérési eredmény az átlagember vagy kisebb cégek számára is sokkal könnyebben követhető, legyen szó az időjárásról, a légszennyezettségről, a forgalmi- vagy a környezeti viszonyokról. De a háztartási eszközök vagy a különböző gépek is küldhetnek ma már állapotinfókat, sőt távolról akár irányíthatóvá is válnak.

Például az intelligens öntözőrendszer képes arra, hogy mindig az aktuális időjárási körülményeknek megfelelően adagolja a vizet, így mindkét véglet (a túlöntözés és a kiszáradás is) könnyebben elkerülhető.

A világhálóra csatlakoztatott készülékek az emberek biztonságérzetét is nagyban növelhetik, a távolról irányítható okosajtózár például rögtön jelzi, ha valaki megpróbálja kinyitni a bejárati kaput. De az IoT-alapú megoldások száma mondhatni, végtelen. Mutatunk néhány érdekes felhasználási lehetőséget:

Okosgyűrű a virtuális valósághoz

A gyűrűbe rejtett univerzális távirányítóval a számítógépektől a kivetítőkön keresztül a tévékig mindenféle eszközöket lehet irányítani, mindezt speciális mozgásérzékelő technológiával és néhány gomb segítségével megteheti. >>

Duplán okos lehet a villanykörte

Egyre nagyobb az intelligens izzókból a választék, amelyekkel talán a legkönnyebb elkezdeni a lakás felokosítását. Az Astro fejlesztése új megközelítésben értelmezi, hogy mit is kell tudniuk az otthoni eszközöknek.  >>

Milyen lesz az időjárás? Kérdezze az esernyőjét

A világ első teljesen automata okosernyőjeként hirdeti magát a Haz Umbrella. >>

Most már a virágcserép is besegít a kertészkedésben

A virágtartón található egy LED-lámpa, amely négy különböző színben világít – attól függően, hogy a növénynek vízre, fényre vagy csak hűvösebb helyre van szüksége, de külön értesítéseket is kaphat a telefonjára. >>

Megromlott a tej? A mobilja előbb tudja, mint Ön

Az okoskupakkal nincs több bosszankodás a megsavanyodott tej miatt. >>