Hogyan kerülhetjük el az új digitális szakadék kialakulását?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kerülhetjük el az új digitális szakadék kialakulását?

Hogyan kerülhetjük el az újabb digitális szakadék kialakulását?

még több IoT

4 perc

A járványhelyzet egyik kulcskérdése, hogy miként biztosítható a kisvállalkozások ellenálló képessége, és az, hogy digitalizációjuk szintje minden korábbinál magasabb legyen.

A kis- és középvállalkozások hatással vannak mindennapi életünkre, és ők alkotják az európai gazdaság gerincét. Nagyon sokszínűek, kezdve a gyorsan változó, digitális megoldásokat előtérbe helyező startupoktól egészen a hagyományosabb, kizárólag analóg megoldásokat alkalmazó vállalkozásokig, amelyeknek még meg kell szerezniük a digitális tudást – írta véleménycikkében Vinod Kumar, a Vodafone Business vezérigazgatója és Sebastiano Toffaletti, az Európai Digitális KKV Szövetség főigazgatója.

  • Európa-szerte 24 millió vállalkozás összesen 95 millió embert foglalkoztat. Összességében ez 4 billió euró hozzájárulást jelent az EU hozzáadott értékéhez. 
  • A kkv-k szerepe hazánkban is rendkívül meghatározó: közel 600 ezer kkv összesen 1,9 millió embernek ad munkát, az általuk termelt bevétel meghaladja 37,7 milliárd eurót évente.

A kkv-k számára azonban – és ez különösképpen igaz azokra, amelyek még nem járták végig a digitalizáció útját – sokkal nagyobb kihívást jelentett a koronavírus, mint a nagyobb vállalkozásoknak.

Az ENSZ Mikro-, Kis- és Középvállalkozások Napja elnevezésű rendezvényéhez közeledve a szakemberek úgy gondolják, hogy fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a digitalizáció mennyire fontos szerepet tölt be a kisvállalkozások ellenálló képességének növelésében. Továbbá fontos kiemelni a kkv-k digitális átalakulására és integrálására fókuszáló hatékony kormányzati szakpolitikák szükségességét is.

Ezek az intézkedések – a digitális kkv ökoszisztémák létrehozására irányuló átfogó intézkedésekkel összhangban – biztosíthatják, hogy a kkv-k megerősödve kerüljenek ki a válságból.

Hogyan kerülhető el az újabb digitális szakadék?

Nyilvánvaló, hogy sok kis- és középvállalkozás a koronavírus-világjárvány következményeként az ügyfelek részéről jelentős mértékben csökkent kereslettel, valamint az ellátási láncban keletkezett zavarokkal szembesül. Ezek csökkentik a kkv-k gazdasági fellendülésének lehetőségét, különösen a nagyobb vállalkozásokkal összehasonlítva.

A nagyobb cégek már a válság előtt is előnyt élveztek a kkv-kkal szemben a digitalizáció és a digitális innováció terén. A Covid-19 azonban rávilágított a digitális felkészültség különböző szintjein álló társaságok közötti különbségekre. A digitálisan fejlettebb cégek könnyebben tudnak alkalmazkodni, és megerősödve kerülhetnek ki a válságból.

Egyszerűen fogalmazva: mindez új digitális szakadékot hozhat létre. A szakadék felszámolása segíti a kkv-kat a Covid-19 hatásainak leküzdésében, előnyöket biztosítva mind a vállalkozások, mind pedig általánosságban a gazdaság számára. Azonban nem pusztán arról van szó, hogy a kkv-k számára technológiai megoldást kell biztosítani. Mindez arról is szól, hogy fejlesszük a cégek digitális képességeit és új munkamódszereket dolgozzunk ki.

Az információhoz való jobb hozzáférés, valamint a produktívabb és integráltabb digitális folyamatok ugyancsak előmozdítják az innovációt. Ez a fajta innováció válhat az új európai gazdaság éltető erejévé.

A kkv-k digitalizálásának azonban számos akadálya van, nem utolsósorban azért, mert jó eséllyel nem férnek hozzá a digitális eszközökhöz vagy azokhoz a szervezeti képességekhez, erőforrásokhoz, esetleg pénzügyi forrásokhoz, amelyek működésük digitalizációjához szükségesek.

Hosszú távon a kis és közepes vállalkozásoknak új technológiákat kell elsajátítaniuk, ha versenyképesek szeretnének maradni, és jól szeretnének teljesíteni a jelenleg is tartó digitális forradalomban. A digitalizáció olyan átalakítási folyamat, amely megváltoztatja a vállalatok teljes üzleti modelljét, és amelyet megfelelő ökoszisztémával és digitális készségekkel szükséges alátámasztani.

Fontos, hogy az uniós vállalatok és állampolgárok ne csak felhasználók legyenek, hanem a technológia alakításában is részt vegyenek. Azzal, hogy innovációs gazdasággá válik, Európa továbbra is lépéselőnyben marad a negyedik ipari forradalomban, és biztosítani fogja jövőbeli sikerességét.

A kkv-k digitalizációjának kihívásai

Az Európai Uniónak most lehetősége nyílik egy kkv-kon alapuló innovációs gazdaság kialakítására. A kkv-knak méltányos részesedést kell kapniuk az EU digitális innovációs költségvetéséből, hogy képesek legyenek megbirkózni a kihívásokkal. A válság a digitális kkv-ökoszisztémákon alapuló átfogó és fenntartható digitális átalakulási folyamat kezdete lehet.

A továbbiakban sokrétű szakpolitikai válaszra van szükség a vállalkozások digitalizációja során felmerülő kihívások kezelésére. Ez azért is szükséges, mert a válság az egyes ágazatokat különböző módon sújtotta. Néhányuk számára az értékesítés teljesen lehetetlenné vált; míg mások képesek voltak folytatni a kereskedést, de lényegesen alacsonyabb szinten, ugyanis nem voltak képesek megragadni a digitális átalakulás nyújtotta előnyöket.

Ezért a szakpolitikának elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy a különböző intézkedések kombinálásával ki tudják elégíteni az egyes kis- és középvállalatok eltérő igényeit. Lesznek köztük olyanok is, amelyeknek a költségek rövid távú csökkentésére vagy a képzésre kell figyelniük a képességek és készségek hosszabb távú fejlesztése érdekében. A kkv-k számára megfelelő ösztönzőket és állami támogatást kell biztosítani, hogy képesek legyenek befogadni az új technológiákat és elindulhassanak az innováció útján.

Figyelni kell a digitális átalakulást lehetővé tevő erőforrások (például beruházások) és eszközök biztosítására. A beruházásokat össze kell hangolni egy szélesebb körű digitalizációs stratégiával is, amely lehetővé teszi a gazdaság üzleti ökoszisztémákon keresztül történő digitalizálását, ideértve az innovatív kkv-kat és az induló vállalkozásokat.

Mindennek a köz- és magánszféra közötti átfogó partnerségen kell alapulnia, és beruházási forrásokat kell elkülönítenie a digitális technológiákkal és a digitális írástudással kapcsolatos átképzési és továbbképzési programokra, különösen a munkanélküliek vagy a Covid-19 járvány miatt a munkanélküliség veszélyével szembesülők számára.

Végül pedig a digitális szuverenitásnak kulcsfontosságú szakpolitikai szemponttá kell válnia. A kkv-k számára lehetővé kell tenni, hogy kihasználhassák a nyitottságon és az átjárhatóságon alapuló digitális ökoszisztéma előnyeit. A szakpolitikának lehetővé kell tennie a digitális startupok és az innovatív kkv-k számára, hogy jobb pozícióban versenyezhessenek és képesek legyenek bővülni.

A Vodafone hamarosan új szakpolitikai tanulmányt tesz közzé arról, hogy a digitális megoldások miként támogathatják a kkv-k ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány tükrében. Ennek részeként kutatás készül azokról az attitűdökről és válaszlépésekről, amelyek a kkv-k részéről voltak megfigyelhetők a válság kapcsán.

Vinod Kumar, a Vodafone Business vezérigazgatója és Sebastiano Toffaletti, az Európai Digitális KKV Szövetség főigazgatója reméli, hogy ezek az észrevételek további információkkal szolgálnak majd ebben a nagyon fontos vitában, és hozzájárulnak a kkv-k digitálisabb jövőjének kiépítéséhez Európa-szerte.