Hogyan lesz hatékonyabb a jövő munkahelye?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lesz hatékonyabb a jövő munkahelye?

Hogyan lesz hatékonyabb a jövő munkahelye?

még több IoT

3 perc

A Dolgok Internete magában hordozza annak lehetőségét, hogy feje tetejére állítsa a mindennapokat: legyen szó akár az otthoni életről, akár a munkahelyről.

Bár még korai lenne konkrét jóslatokba bocsátkozni, hogy miként is nézhetnek majd ki a jövő okosirodái, de nagyon sok olyan megoldás már most létezik, melyek következtetni engednek a részletekre.

Összekapcsolt világ

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) alapgondolata, hogy az eszközök képesek csatlakozni az internetre és kommunikálni egymással, így újabb feladatok elvégzésére is képessé válnak. Mindezek mellett a milliónyi, milliárdnyi hálózatba csatlakoztatott készülék felbecsülhetetlen értékű adatot is összegyűjt.

Elég például a hatalmas kereskedőláncokra gondolni, amelyeknél a nagy mennyiségű információkból fontos következtetéseket lehet levonni az akár percre lebontott keresletről és a kínálatról, így logisztikai szempontból sokkal hatékonyabbá válhat a cégek működése.

A kisebb vállalkozások is profitálhatnak a Big Data technológiájából: példának okáért intelligens szenzorok követhetik nyomon, mely konferenciatermek a legkihasználtabbak, és hogyan lehetne elosztani a megbeszéléseket az összes rendelkezésre álló helyiség között. Vagy akár a dolgozók egészségmegőrzését is segítheti a munkáltató, ha aktivitásmérő karpántokat biztosít az alkalmazottak számára.

Védelmi megoldások új generációja

Természetesen nem biztos, hogy mindenki örömmel fogadja, hogy a cégvezetés viselhető eszközök segítségével figyeli minden lépésüket. A Big Data terén való terjeszkedés pedig hackerek sorát csábíthatja arra, hogy megpróbálják ellopni és másonkak jó pénzért továbbadni a céges titkokat.

Ebből a szempontból az okoseszközök komoly biztonsági kockázatot jelentenek, de nem szabad kifelejteni azokat a megoldásokat sem, melyek épp a védelmet szolgálják. Ilyenek például az intelligens zárak, melyek digitális „kulcsokkal” engedik belépni az arra jogosultakat. Ezeket az azonosítókat sokkal könnyebb szétosztani az alkalmazottak között, szükséges esetben pedig akár azonnal letilthatók, szemben a fizikai kulcsokkal, melyeket a frissen elbocsátott alkalmazott még gyorsan lemásolhat, hogy később visszatérjen az irodába.

Az intelligens megoldások ezzel együtt új biztonsági réseket jelenthetnek egy vállalat számára, ezért bevezetésük előtt mindenképpen fontos jól kidolgozott irányelveket lefektetni, hogy megvédjék a dolgozók személyes adatait és a belső üzleti információkat.

A távmunka távlatai

Ha az egész vállalati rendszer internetre van kötve, akkor a távmunka előtt is egészen új lehetőségek nyílnak meg. Egy céges alkalmazás segítségével a dolgozók bárhonnan hozzáférhetnek a fájlokhoz, így az otthoni munka közben vagy üzleti utakon sem kell, hogy emiatt csökkenjen a hatékonyság. A fejlett kamera- és távmonitorozó megoldások szintén támogatják a mobilmunka terjedését, ami már napjainkban is meghatározó trendnek számít.

Az IoT komoly változást hozhat tehát az üzleti életbe is. Mielőtt azonban a vállalatok túl gyorsan belevetik magukat a fejlesztésekbe, át kell gondolniuk az okoseszközökben rejlő biztonsági és pénzügyi kockázatokat. Ezzel együtt a várakozások szerint az új megoldások mindenképpen növelik a hatékonyságot és újabb bevételi forrásokat is lehetővé tesznek.

Forrás: CIO.com