Hol segíthetnek a gondolkodó okosmegoldások?

Kapcsolódó cikkek

Hol segíthetnek a gondolkodó okosmegoldások?

Hol segíthetnek a gondolkodó okosmegoldások?

még több IoT

2 perc

Habár a technológiával kapcsolatban vannak még tisztázandó kérdések, számos kulcsfontosságú területen segíthetnek a mesterséges intelligenciával (AI) ötvözött IoT-fejlesztések.

A Business Insider beszámolója szerint az IoT (Dolgok Internete) használata hozzájárulhat a többi között a mezőgazdaság magasabb szintre történő emeléséhez, hiszen ezáltal a gazdálkodók távolról felügyelhetik a gépek és az öntőberendezések működését, amivel pénzt és időt takaríthatnak meg. A terméshozamra vonatkozó adatok vizsgálatával pedig pontosabban megtervezhetik a jövő évi termelés részleteit.

Bekúszott a mindennapokba a mesterséges intelligencia

A Deloitte Insights arról számolt be, hogy az IoT megkönnyíti a szállítmányozócégek számára a csomagok és a futárok nyomon követését. A technológia segítségével a cégek működése is átalakítható, hiszen az intelligens megoldások csökkentik a kiadásokat, növelik a hatékonyságot, esetenként pedig teljesen új bevételi forrásokat is teremtenek.

Joe Weinman informatikai szakértő egy 2016-os Cisco-ITU-jelentésre hivatkozva azt állítja, hogy „az IoT-megoldások komoly hatást gyakorolhatnak az emberi jólétre. Az olyan megoldások, mint például a gyógyszerek és oltóanyagok hűtőit ellenőrző szenzorok akár élet-halál kérdését jelenthetik”.

A hálózati technológiával foglalkozó Aruba beszámolója szerint a világ egészségügyi szervezeteinek 60 százaléka már elkezdett használni valamilyen okosmegoldást. Legyen szó akár az inzulinadagoláshoz, a rákkezeléshez használt aktivitásmérőkről, a beültethető szenzorokról vagy a depresszióban szenvedőket segítő alkalmazásokról.

Bár az említett trendek ágazati vagy akár globális szinten zajlanak, de az IoT és az AI kombinációja a közösségek, a családok és az egyének is nagy hasznát vehetik. Természetesen még nagyon fontos hiányzó lépés a szabványosítás, illetve biztosítani kell a megfelelő adatvédelmet és biztonságot is. Ezzel együtt az az irány látható, hogy megfelelő adatgyűjtéssel, -tárolással és -felhasználással könnyebbé válhat több fontos területen is az üzleti és a magánélet.

Forrás: The Venture Beat