IFA 2017: milyen lesz a jövő okosotthona?

IFA 2017: milyen lesz a jövő okosotthona?

IFA 2017: milyen lesz a jövő okosotthona?

még több IoT

2 perc

Az idei berlini szakkiállításon az otthoni elektronika területén több nagyobb trend is körvonalazódott: volt olyan cég, amely a kényelemre fókuszált, más megoldások pedig inkább az összekapcsoltságra helyezték a hangsúlyt.

A nagy technológiai kiállítások és vásárok mindig alkalmasak arra, hogy segítségükkel jobban át lehessen látni a piaci trendeket: az itt bemutatott újdonságok többnyire jól leképezik, hogy mibe fektetnek a gyártók. Nincs ez másképp a hagyományosan szeptember elején megrendezett IFA kiállítás esetén sem.

A The Korea Herald által idézett iparági szakértő szerint egyértelműen látszik, hogy míg tavaly a zöld technológiák és az energiahatékonyság kerültek előtérbe, addig idén ez háttérbe szorult, és a helyét a Dolgok Internete (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI) vette át.

Nyugati kényelem, keleti intelligencia?

Érdekes különbség alakult ki az ázsiai és az európai gyártók között: a koreai Samsung és LG, valamint a japán Sony olyan stúdiókat rendeztek be, melyeket csupa internetre kapcsolt, mesterséges intelligenciával ellátott háztartási géppel szereltek fel. Céljuk vélhetően az, hogy bemutassák, a jövőben mennyi mindenre képes lehet a technológia, elsősorban az AI térnyerésének köszönhetően.

Az európai vállalatok ezzel szemben inkább a meglévő termékek funkcióit tették még kényelmesebbé. Példaként említhető a Siemens új eszköze, amely szenzorok segítségével képes felismerni a különböző szennyeződéseket a ruhákon, és még megfelelő mosási programot is tud ajánlani.

A The Korea Heraldnak nyilatkozó szakértő szerint az európai gyártók egyelőre még nem fókuszálnak olyan erőteljesen a mesterséges intelligenciára, mint ázsiai konkurenseik. Termékeik sokkal inkább önállóan okosak, és nem pedig a hálózati összekapcsoltság adja a hozzáadott értéküket.

Példaként hozta fel a Panasonic megoldását, mely különböző biztonsági intézkedésekkel segít elkerülni vagy csökkenteni a különböző anyagi károkat. Így például a biztosítók tanácsai alapján figyelmeztethet a lakásban fennálló kockázatokra, vagy akár víz- és füstdetektorok segítségével időben jelzi a csőtörést vagy a tűzesetet.