Így lehet a robotokból konyhafőnök

Kapcsolódó cikkek

Így lehet a robotokból konyhafőnök

Így lehet a robotokból konyhafőnök

még több IoT

2 perc

A lassan másfél éve tartó koronavírus-világjárvány gyakorlatilag a munkaerőpiac mindegyik ágazatára komoly hatást gyakorolt. Ami a jövőbeni automatizálást illeti, az ételkészítés ugyan nem áll a képzeletbeli lista élén, viszont kétségtelenül a konyhában is szükség lehet különféle alternatív megoldásokra – akár ipari robotokra is.

Mindennek megvalósításához a Chef Robotics is hozzá kíván járulni. A San Franciscó-i székhelyű vállalat 7,7 millió dolláros tőkebefektetést szerzett az ételkészítés egyes lépéseinek automatizálása céljából. A befektetők között megtalálható a többi között a Kleiner Perkins, a Promus Ventures, a Construct, a Bloomberg Beta, a Bold Capital Partners, a Red & Blue Ventures, a Gaingels, a Schox.vc, valamint a Stewart Alsop és a Tau Ventures is.

A termékfejlesztési csapatot pedig a Cruise, a Google, a Verb Surgical, a Zoox és a Strateos volt dolgozói alkotják. Habár maga a robot egyelőre még nem áll készen a bemutatkozásra, ez korántsem számít szokatlannak az ilyen projektek esetén. Amit eddig tudni lehet, hogy a majdan piacra kerülő robotikai és gépi látási rendszer célja a termelékenység növelése, a munkafolyamatok egységesítése és az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Mindez különösen hasznos lehet a gyorséttermek esetén.

A Chef közleménye szerint a cél az emberi rugalmasság leképezése, így a robot akár több ezer különféle étel elkészítésére is képes lesz minimális hardveres változtatásokkal. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a rendszer egyre több összetevőt tud majd kezelni, ami szintén segít teljesítményének javításában. Így az éttermek gyakran változtathatnak kínálatukon, amivel akár a vendégek számát is növelhetik. Ezenkívül a Chef moduláris felépítése révén újabb alkalmazottak felvétele nélkül érhető el gyors bővülés. Nem beszélve arról, hogy a gépnek – az emberekkel ellentétben – még szünetre sincs szüksége.

Forrás: