Így teheti okosabbá a lakását

Így teheti okosabbá a lakását

Így teheti okosabbá a lakását

még több IoT

3 perc

Az okosotthon már egyre könnyebben megvalósítható, hiszen több különböző gyártó is automatizált eszközökkel lép a piacra. Íme, néhány jó tanács, hogy mire érdemes figyelni, ha belevág a futurisztikus lakás kiépítésébe.

Mindegy, hogy valaki az ajtót nyitja ki, a vízforralót kapcsolja be, vagy távollétében ellenőrzi otthonát az okostelefonja segítségével, a csatlakoztatott eszközök ma már bármikor segíthetnek szemmel tartani élete egyik legfontosabb színterét.

Nézzük, milyen megoldások érhetők el a témában!

Alkalmazások

Függetlenül attól, hogy lámpákról, a biztonsági rendszerről vagy az intelligens zárról van-e szó, mindegyikhez tartozik egy okostelefonra vagy tabletre letölthető applikáció, mely az adott készülékhez Wi-Fi-n csatlakozva vezeti végig a felhasználót a telepítési folyamaton, később pedig ezen keresztül szabályozható az adott készülék vagy rendszer működése.

Az Apple HomeKit segítségével például számos művelet elvégezhető, az alkalmazás ugyanis egyebek közt lehetővé teszi az ezen keresztül irányított berendezések helyiségek vagy módok szerinti csoportosítását, így például az összes emeleti lámpa egyszerre kapcsolható fel. Ha valaki ezt szeretné használni, akkor vásárlás előtt mindenképpen érdemes ellenőriznie, hogy az adott termék kompatibilis-e az Apple rendszerével.

Biztonság

Mivel a modulok online futnak, így értelemszerűen fel is törhetők, használat előtt tehát mindenképpen érdemes meggyőződni róla, hogy az adott WiFi-kapcsolat biztonságos. Ha pedig a termékhez alapértelmezett jelszó is tartozik, használat előtt erősen ajánlott megváltoztatni azt, ezen felül a gyártó honlapján sem árt ellenőrizni, hogy az eszköz rendelkezik-e legújabb szoftverfrissítésekkel.

Intelligens kapcsolók

Itt még a falnak is szeme van!

Első lépésként elég akár csak egy okoskapcsolót beszerezni, azt ugyanis sokféle eszközhöz lehet csatlakoztatni, a lehetőségek gyakorlatilag végtelenek. Az iDevices modellje például kül- és beltéren is használható, így vezérelheti vele akár a kerti világítást, de a lakás beépített hangrendszerét is.

Világítás

Ma már többféle okosizzó (például a Philips Hue) is elérhető, melyek egyszerre képesek zenelejátszásra is a világítás mellett, így segítségükkel a felhasználók igény szerint akár igazi partihangulatot is teremthetnek.

Termosztátok

A tulajdonos ma már akkor is szabályozhatja az otthoni hőmérsékletet, ha éppen távol van, ezzel pedig fűtésszámláját is csökkentheti. Ezen a területen jelen pillanatban a Nest és az Ecobee termékei számítanak piacvezetőnek.

Zárak és biztonsági rendszerek

A hagyományos kulcsok ideje lejárt, az intelligens záraknak köszönhetően PIN-kód vagy okostelefon segítségével nyitható ki a bejárati ajtó, így nem kell azonnal odasietni, ha valaki csenget. Erre alkalmas például a Schlage Sense Smart Lock.

Intelligens zárral tegye biztonságossá otthonát

A különféle intelligens biztonsági rendszerek, mint például a Canary bármilyen szokatlan tevékenység észlelése esetén azonnal riasztja tulajdonosát és szükség szerint akár 90 decibel erősségű szirénázásra is képes. A nagyfelbontású, valós idejű videó- és hangtovábbításának köszönhetően így egész nap szemmel tarthatók a háziállatok, vagy lefülelhető az éppen a lakásban/házban tevékenykedő betörő, ezen felül monitorozható az aktuális hőmérséklet és páratartalom is.

Forrás: ABC News