Íme, a legmenőbb négylábú futótárs

Kapcsolódó cikkek

Íme, a legmenőbb négylábú futótárs

Íme, a legmenőbb négylábú futótárs

még több IoT

2 perc

Nem a Boston Dynamics az egyetlen cég, amely futurisztikus négylábú robotok gyártásával foglalkozik. A kínai Unitree Robotics szintén évek óta dolgozik ilyen gépeken. Most pedig bemutatták legújabb, Unitree Go1 nevű, fej nélküli robotkutyájukat, mely már 2.700 dollártól elérhető.

A bemutatkozó videóból arra lehet következtetni, hogy a robotot elsősorban inkább magáncélú használatra tervezték. A felvételen alapján a négylábú szerkezet futás közben üget gazdája mellett, sőt még egy palack vizet is visz magával a hátára rögzített pánt segítségével. De a boltba is elkíséri tulajdonosát, aki a hátára rakott kosárba pakolhatja a megvásárolni kívánt termékeket.

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a robotikai ipar még mindig keresi az ilyen típusú fejlesztések felhasználási területeit. A Boston Dynamics Spotját például jelenleg ipari ellenőrzések és rendőrségi felderítések során is bevetik, egyelőre vegyes eredményekkel. Magyarországon pedig a kiskereskedelemben tesztelik a robotkutyát.

Az Unitree Go1 háromféle változatban érhető el. A Go1 Air 2.700, a Go1 3.500, Go1 Edu pedig 8.500 dollárba kerül. Mindegyik súlya körülbelül 12 kilogramm, a drágább modellekbe nagyobb teljesítményű processzort és szenzorokat építettek be. Az automatikus személykövetés és az akadályok kikerülése alapvető funkciók lehetnek. Ugyanakkor csak a drágább modellek képesek a 17 kilométer/órás végsebesség elérésére.

Az akkumulátor üzemidejéről konkrét adatokat nem lehet tudni. Ha azt vesszük alapul, hogy a Spot egy feltöltéssel 90 órás használatot bír, akkor a The Verge szerint túlzás, hogy a Go1 egész napon át képes egy feltöltéssel működni.

Az látható, hogy a négylábú robotok gyártói egyre több területet szeretnének meghódítani. Az persze már más kérdés, hogy a felhasználók mennyire lesznek hajlandók pénzt kiadni azért luxusért, hogy kocogás közben egy robot cipelje a vizüket.

Forrás: