Íme, az intelligens kiegészítők koronázatlan királyai

Íme, az intelligens kiegészítők koronázatlan királyai

Íme, az intelligens kiegészítők koronázatlan királyai

még több IoT

3 perc

Egy müncheni világkupán mérték össze tudásukat az intelligens fejlesztések, a mezőny bajnokait végül egy szakmai zsűri választotta ki.

Bajorország fővárosában február elején tartották meg a WT (Wearable Technologies) Innovációs Világkupát és Konferenciát, amelyen 22 döntős vállalat és fejlesztő intelligens eszközei versenyeztek. A bizottsághoz több mint 500 pályázat érkezett a világ minden tájáról, a zsűri végül 5 különböző kategóriában jelölte ki a díjazottakat.

Jutalmazták egyebek között a sporthoz és fitneszhez viselt, az egészségügyi és a szórakoztató funkciókkal ellátott hordható kiegészítőket. Emellett különdíjakat kaptak a biztonságtechnikai, valamint az intelligens ruházati termékek.

Andrea Onetti, az STMicroelectronics vezérigazgatója elmondta: „a fejlesztő cégek 65 országból küldték el 500 piacképes – vagy csaknem piacképes – termékeikről a pályázatokat, ezzel a WT Innovációs Világkupa a vezető technológiai verseny a viselhető kiegészítők piacán. Az eredmények bizakodással töltöttek el minket, a tervezők ugyanis rendkívüli kreativitásról tettek tanúbizonyságot, és már most alig várjuk a következő megmérettetést, hogy lássuk a jövőbeli fejlődés irányát”.

Hová tart a viselhető technológia? >>A Világkupa Innovációs Nagydíját a holland Sendrato BV által megalkotott, és zömmel fesztiválokra ajánlott intelligens karpántjai (Smart Festival Wristbands) nyerték el. Az eszközöket passzív, rádiófrekvenciás azonosítást lehetővé tevő, RFID-chipekkel látták el, emellett még külön rádiót tartalmaznak. A kiegészítők egyrészt szórakoztató funkciókat látnak el, emellett lehetővé teszik a fesztiválok szervezői számára, hogy felügyeljék a látogatók mozgását, pontosan nyomon követve a belépőket és azok helyzetét. Két karpánt vezeték nélküli kapcsolaton át képes kommunikálni egymással, így a felhasználók ezen keresztül oszthatják meg egymással élményeiket.  

Sport és Fitnesz kategóriában az új-zélandi StrechSense megoldása vitte el végül a pálmát. A strapabíró, ugyanakkor rendkívül könnyű és kényelmes szenzorok egy különleges szövetből készültek. Az érzékelők láthatatlanul elbújnak a ruha alatt, és pontosan nyomon követik a viselője minden mozdulatát. A szenzorok Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítják az adatokat a felhasználó mobiljára vagy számítógépére. Ebben a kategóriában a döntősök között volt a Heddoko, a Notch Interfaces, illetve a MYOVOLT nevű kiegészítővel a Sentrix Technology és a Mio Global Mio FUSE névre keresztelt termékével.

Az Egészségügyi és Welness kategória győztese a franciaországi Feeligreen cég dermoPatch kiegészítője lett, amely elsősorban a gyógyszerészeti és kozmetikai ipart forradalmasíthatja.

Az okoseszköz az úgynevezett „iontoforézis” eljárással, áram segítségével juttatja be a gyógyszert a beteg szervezetébe bőrön keresztül. A készítmény ionok formájában lassan hatol be a bőr különböző rétegeibe, így jut el a kezelendő területre. A kiegészítővel megelőzhetőek a felfekvések, illetve jelenleg is vizsgálják annak lehetőségeit, hogy lehet a fájdalom enyhítésére vagy sebgyógyításra használni. Ebben a kategóriában versenyzett még a WEMU nevű termékével a Bioserenity, a BitBite, az UpRight, illetve a Winmedical, WinPack nevű kiegészítőjével.

A biztonságtechnikai kiegészítők közt az olasz Alpinestars Tech-Air elnevezésű, elektromos légzsák rendszere lett a befutó, amelyet főként motorosok számára terveztek.

A kiegészítő különleges védelmet biztosít a viselője számára a nyílt útszakaszokon, autópályákon, a zsúfolt utakon, de akár terepviszonyok között is. A rendszer ugyanis nem a járművön helyezhető el, hanem bármilyen motoros dzsekihez praktikus kiegészítőül szolgál. Ebben a kategóriában versenyeztek a Baseband Technology által alkotott energiatakarékos GPS-ek, a Firecam Oncall nevű testkamerája, a First-Mile UG ProGlove okoskesztyűi, illetve az Ispopod nevű eszköz az Ulocs-tól.

Kösse fel a nyúlcipőt egy okoszoknira >>A Szórakoztató és Életstílus kategóriában szintén a Sendrato okos, fesztiválokra tervezett karpántjait jelölte a zsűri győztesnek.

Az intelligens ruházati termékek között különdíjban részesült az amerikai Sensoria sportoláshoz ajánlott zoknija. A viselhető kiegészítő valós idejű adatokkal látja el a futókat arról, hogy milyen gyorsassággal, mekkora távot tettek meg, illetve, hogy milyen a technikájuk. A Sensoria okoszoknik versenytársa ebben a kategóriában még a Bar Ilan Egyetem FabriXense nevű biometrikus szenzora volt, amely a szívritmust, a légzést vagy akár a hangokat is rögzíti.

Forrás: M2M Now