Íme, az okoskesztyű, amely jelnyelvi tolmácsolásra is képes

Íme, az okoskesztyű, amely jelnyelvi tolmácsolásra is képes

Íme, az okoskesztyű, amely jelnyelvi tolmácsolásra is képes

még több IoT

1 perc

A hallássérülteket érintő akadálymentesítésben is fontos szerepet kaphat a Dolgok Internete és a viselhető technológia, és így akár a jelnyelvet nem ismerők is könnyen megérthetik a siketek és nagyothallók jelelését.

A korábbi megoldások, mint például az Uni egy táblagépbe rejtette az elektronikus jelnyelvi tolmácsot, mely egy kamera segítségével ismerte fel a jelelő kezének mozgását, és azonnal fel is olvasta a szöveget, míg a másik fél mondandóját írásban jelenítette meg a kijelzőn.

Ezt a folyamatot a következő szintre emelheti Hadeel Ayoub iparművészeti hallgató projektje, a SignLanguageGlove. A kesztyű ujjain végigfutó szenzorok ugyanis érzékelik az ujjak mozdulatait, a beépített giroszkóp és gyorsulásmérő pedig a kézfej mozgását. Ezek alapján felismeri a különböző jeleket, amelyeket vagy a beépített kijelzőn, vagy pedig egy hangszóró segítségével fordít le a hallók számára. Prototípusával 2015-ben elnyerte a Goldsmith egyetem ösztöndíját is.

A támogatás segítségével az eszköz második változatában már jóval kisebb helyre tömörítették az érzékelőket és a vezérlőegységet, így a kesztyű egyre kevésbé akadályozta a kényelmes mozgást. A harmadik modellben már egyenesen a szövetbe vezették be a legtöbb vezetéket, hogy a kiálló elektronikai alkatrészek ne ijesszék el a célközönséget.

A fejlesztő a továbbiakban okostelefonos alkalmazást szeretne készíteni, mely WiFi segítségével gyorsabb adatfeldolgozást tenne lehetővé. Ayoub szerint a végső terméket akár már 255 fontért (nagyjából 85 ezer forintért) is le lehetne gyártani.

A szerkezet ékes példája lehet annak, hogy a viselhető kiegészítők nem csupán egyszerű kényelmi funkciókat szolgálhatnak vagy a sportolásban segíthetnek, hanem akár a hallássérültek életét is könnyebbé tehetik.

Forrás: FashNerd.com