Íme, egy újabb tech-dopping a profi úszóknak

Kapcsolódó cikkek

Íme, egy újabb tech-dopping a profi úszóknak

Íme, egy újabb tech-dopping a profi úszóknak

még több IoT

2 perc

A kiterjesztett valósággal felturbózott úszószemüveg augusztusban érkezik.

Az elsősorban sportolók számára készült Form Swim Goggles viselésével a kiterjesztett valóságnak (augmented reality) köszönhetően úszás közben is megtekinthetők a különféle teljesítménymutatók. Az átlátszó AR kijelző valós időben mutatja meg, hogyan is teljesített az úszó a vízben.

Az eszközt az elmúlt négy évben profi sportolókkal és edzőkkel, köztük egykori olimpikonokkal, együttműködve fejlesztették ki – tájékoztatott a vancouveri székhelyű Form startup.

A szemüveg a többi között azért is kiemelt jelentőségű, mert az úszás a világ egyik legelterjedtebb sportága. Jelenleg több mint 30 millió aktív úszó él csak az Egyesült Államokban. A viselhető kiegészítők – például az okosórák – a szárazföldön űzhető sportokban már sok változást hoztak. A vízben hordható termékek viszont eddig ronthatták a teljesítményt, és csak nehezen lehetett velük hozzáférni a valós idejű adatokhoz.

Dan Eisenhardt, a cég alapító-vezérigazgatója elmondta, a munkánál saját tapasztalatai is inspirálták. 14 éven át úszott ugyanis versenyszerűen, és mindig is zavarta, hogy nem látja azonnal a teljesítményére vonatkozó mutatókat.

  • A szemüveg lencséjébe épített AR kijelző gyakorlatilag teljesen észrevétlen és átlátszó, az adatok mindig a sportoló elé vetítve, középen jelennek meg.
  • A miniatűr „fedélzeti” számítógép a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) használatával képes monitorozni és kivetíteni például a részidőket, a távot, a tempót és a csapásszámot.
  • A működést szolgáló akkumulátor egy feltöltéssel 16 órányi használatot bír.
  • A szemüveg kialakítása optimális illeszkedést, megfelelő tartósságot és hidrodinamikát biztosít, így a viselése a gyártó állítása szerint a hagyományos darabokéval megegyező érzés.

A Swim Goggles augusztus 7-étől lesz elérhető a Form honlapján 200 dolláros áron. Ekkortól lesz ingyenes letölthető a kapcsolódó applikáció is iOS és Android operációs rendszerű készülékekre egyaránt.

Az alkalmazással az úszók és az edzők visszanézhetik és megoszthatják az eszköz által rögzített adatokat, és folyamatosan követhetik azokat. A mérések megjelenítése igény szerint testre szabható. Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy milyen versenyeken és milyen feltételekkel lehet majd használni az új fejlesztést.

Forrás: