Internetfüggőség a tárgyak világában

Internetfüggőség a tárgyak világában

Internetfüggőség a tárgyak világában

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete, vagyis az Internet of Things (IoT) mostanra ténylegesen megérkezett, és úgy tűnik, hogy visszavonhatatlanul a mindennapi élet részévé válik. Hatalmas hálózat, amelynek csomópontjait a világhálón keresztül elérhető szenzorok, gépek, okoseszközök, épületek alkotják.

De mi is pontosan az az IoT? Egy olyan zavartalan, mindent átfogó és mindenütt jelen lévő készülékhálózat, amelynek segítségével könnyebbé válik a kommunikáció a gépek és gépek (machine-to-machine – M2M), a gépek és emberek (machine-to-people – M2P), illetve az emberek és emberek között (people-to-people – P2P) között. 

Ezek a készülékek többnyire egyszerűek, apró érzékelők vagy szenzorok sorolhatóak ide, de az olyan bonyolultabb eszközök is az ökoszisztéma részét képezik, mint például az okostelefonok. A felhasználók számára kényelmi, biztonsági funkciókat is jelenthet a tárgyak internete, de az üzleti lehetőségek is korlátlanok. A hálózatban gyűjtött tömeges adatok (big data) hozzáférésével és feldolgozásával ugyanis a cégek is komoly előnyökre tehetnek szert.

Végtelen lehetőségek

Az IoT hatalmas és heterogén terület. A Dolgok Internetét a felhasználási kör alapján négy nagy csoportra lehet osztani, amelyek egyre nagyobb és nagyobb területet fognak át: egyetlen személytől kezdve egészen a világcégekig.

Személyes IoT

Itt egyetlen emberre, eszközre fókuszál a hálózat. A megoldások közé sorolható egy külön GPS-lokátor vagy a csuklóra szerelhető fitneszeszköz, amelyek mind a felhasználó mobiljához csatlakoznak és azon keresztül működnek. A személyre szabott fejlesztések az IoT egyik leggyorsabban növekedő és leginkább fogyasztóorientáltabb területe.

Csoportos IoT

Ebben a szegmensben a felokosított eszközök már egy kisebb csoport – például család, baráti társaság, munkahelyi csapat – életét teszik gördülékenyebbé vagy munkájuk hatékonyságát növelik. Ez a terület küzd egyelőre a legtöbb nehézséggel, emiatt itt várható a legnagyobb növekedés a közeljövőben.

Közösségi IoT

Ezek a hálózatok már nagyobb csoportokat: emberek ezreit vagy akár millióit kötik össze. Általában a közterületeken, utakon találkozni ilyenekkel, mint például az okosvárosok vagy okosutak kezdeti IoT-eszközei, szenzorai. Ez a szegmens „fiatal” és növekvő területnek számít.

Ipari IoT

Az Industrial Internet of Things (IIoT) a kisvállalkozásoktól kezdve a nagyvállalatokat, céghálózatokat segíti a többi között különféle termelési vagy logisztikai feladatokban. Az M2M és az IoT egyik legrégebbi alkalmazási területe, és a legkifejlettebb megoldásokkal itt találkozhatunk.

Forrás: Mapr.com