IoT és robotika: új korszak születik

Kapcsolódó cikkek

IoT és robotika: új korszak születik

IoT és robotika: új korszak születik

még több IoT

3 perc

A szervezetek számára a Dolgok Internete és a robotika külön-külön is számos előnyt tartogat, a két technológia kombinációja azonban különösen hasznos lehet az egészségügy és a gyártás területén.

Az internetes robotika a gépek – vagy akár a gépek és emberek – közti kooperatív tanulás lehetőségeit bővíti ki, ahol a felek átadják egymásnak a már elsajátított tudást, és a megosztott tapasztalatok, illetve információk alapján változtatnak a viselkedésükön.

A két technológiai terület bár hasonló módon működik, de különböző célt szolgál. Az IoT-szenzorok adatokat gyűjtenek, majd az információt egy feldolgozást végző eszközre továbbítják, amely meghatározott célt szolgál. Ilyen lehet az iroda hőmérsékletének szabályozása vagy a biztonsági rendszerhez kapcsolódó mozgásfigyelő funkció. A robotika által használt érzékelők saját tevékenységüket és a mozgási pályájukat kontrollálják, észreveszik például az útjukba kerülő falat vagy a tárgyat, amelyen dolgozniuk kell.

Az IoT az általános érzékelést helyezi előtérbe, míg a gépesített rendszerek automatizálják a termelést vagy olyan feladatokat végeznek el, amelyek veszélyes környezetben, akár nehéz gépek vagy vegyszerek közt való helyzetmegoldást igényelnek.

A mesterséges intelligencia fejlődésével lehetővé válik, hogy a cégek újfajta módon ötvözhessék az IoT-szenzorokat a robotikával – így született meg az Internet of Robotic Things. Az IoRT rengeteg különböző forrásból származó, AI algoritmusba csomagolt szenzoradatot használ, melyek segítségével a gépek érzékelési képességét jóval a jelenleg beépített szenzorok nyújtotta lehetőségeken túl bővíti.

Az edge computing (peremhálózati informatika) használata révén a robotprogramok helyben hatalmas mennyiségű adat elemzésére és feldolgozására válnak képessé, ezáltal tudnak a már „betanított” AI-modelleken alapuló átgondolt, valós idejű döntéseket hozni.

Ahelyett, hogy az információkat a felhőhöz kapcsolódva oda-vissza küldenék, döntéseik végrehajtása közvetlenül a rendszerbe épített processzoron történik.

Biztonságosabb munkakörnyezet

A gyártási folyamatok automatizálásában már régóta elterjedt a robotok használata. Ahhoz, hogy ember és gép biztonságban tudjon egymás mellett dolgozni, segítséget jelenthet az IoRT.

Az erős ipari automaták komoly veszélyt jelenthetnek, ha munka közben elromlanak vagy valamilyen váratlan esemény történik. 

A dolgok internete által informált gépi intelligenciával rendelkező robotok jobban észreveszik és előre jelzik a meghibásodásokat, az IoT-eszközök pedig a biztonságos működés érdekében folyamatosan ellenőrzik az emberi kolléga hollétét és azt továbbítják a robotnak.

A területek együttes működése ezáltal nagyobb valószínűséggel gondoskodik a biztonságról még akkor is, ha esetleg emberi hiba kerül a rendszerbe.

Kevesebb fertőzés

A fejlődő IoT robotika az egészségügyben is új lehetőségeket teremt. Az egészségügyi szolgáltatásban, a koronavírus-járvány idején különösen, elengedhetetlen az érintésmentes technológiák alkalmazása. Az emberek biztonsága mellett fontos az is, hogy a kórokozókkal szennyezett tárgyakat, illetve a fertőzött személyeket minél hamarabb kiszűrjék.

A technológia a munkaterületen elhelyezett szenzorok és az egészséget monitorozó érzékelők révén könnyebben elemzi és javítja a fertőtlenítési eljárásokat, maguk a robotok pedig érintésmentesen semlegesíthetik a kórokozókat a területeken és a tárgyakon.

A COVID-19 rámutatott arra, hogy járvány szempontjából milyen sérülékenyek a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyiek. A jövő gépei helyettük mehetnek be a kórtermekbe, az új típusú érzékelő technikákkal elvégezhetik a méréseket és információkat gyűjthetnek. Például egy páciens köhögésének súlyossága kép- és hangfelvétel segítségével is megítélhető.

Az adott feladat elvégzése után a szerkezet fertőtlenítheti magát, a mesterséges intelligencián alapuló megfigyelések pedig hozzájárulhatnak a szakemberek tudásához és támogathatja őket a döntéshozatalban. Az egyes szcenáriók és a tapasztalat, amit a gépek begyűjtenek, mind az iparág kollektív tudását növelik és elősegítik a diagnosztika és a terápiák fejlődését.

Forrás: