IoT-labor a nyílt utcán

IoT-labor a nyílt utcán

IoT-labor a nyílt utcán

még több IoT

3 perc

A dél-koreai Songdo, a világ egyik legelső okosvárosa most azt a célt tűzte ki, hogy a városlakók életét teljes mértékben átszője és megkönnyítse a korszerű technológia.

A 2000 és 2003 közötti időszakban körülbelül 1500 hektárnyi földterületet töltöttek fel homokkal, hogy előkészítsék az építési munkálatokat, és ezáltal létrehozzák a térség legújabb nemzetközi üzleti körzetét. Több mint egy évtizeddel később és 35 millió dollár befektetése után Songdo mára a régió egyik húzóerejévé nőtte ki magát, és vonzó alternatívát kínál a letelepedni vágyó lakóknak és a vállalatoknak egyaránt.

IoT-labor nyílt Európában

A városvezetők bíznak benne, hogy a metropoliszt hamarosan modellként állíthatják majd a világ bármely más városa elé, amely hasonló – intelligens – babérokra tör.

A Jövő Városának is nevezett Songdo kialakítása rendkívül környezetbarát, rengeteg zöld területtel, valamint a lehető legalacsonyabb energiafelhasználást biztosító megoldásokkal. A település számos pontján emellett érzékelők figyelik állandóan az aktuális hőmérsékletet, a forgalom alakulását, illetve az energiafogyasztást. 

A város továbbá kiváló tesztelési környezetet is kínál, hogy a jövőben melyek lehetnek azok a fejlesztések, amelyeket sikerre lehet vinni és biztos megtérülést nyújtanak. Néhány startup mellett egyebek közt a Cisco is úgy vélekedett, hogy a dél-koreai metropoliszban ideálisak a körülmények új technológiák kikísérletezéséhez. A város építése során felhasznált innovatív, úttörő jellegű és a fejlesztést szem előtt tartó ötleteknek köszönhetően Songdo ma tényleg leginkább egy élő, lélegző laboratóriumra hasonlít. 

A főként fogyasztói elektronikai berendezéseket és hálózati eszközöket gyártó amerikai multi helyi innovációs központja több egyetemmel, startupokkal és neves fejlesztőkkel fogott össze, hogy kialakítsák a legötletesebb, legtöbbet ígérő innovatív megoldásokat.

A tárgyakat a világhálón keresztül összekapcsoló Dolgok Internetének (Internet of Things, IoT) gyors térhódítása által megihletve a központ jelenleg főként az egészségügy, a gyártás és a szállítmányozás területén végez kísérleteket. 

A dél-koreai innovációs központ emellett élére állt egy másik kezdeményezésnek is. A tavalyi év novemberében a város szívében megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt az IoT-Kocka névre keresztelt élő labor.

A Kocka lényegében egy olyan csomópont ahol a fejlesztők és a startupok kiállíthatják legújabb kísérleti modelljeiket, így azt bármely járókelő megcsodálhatja. A narancssárga, üvegfalakkal felszerelt kirakat természetesen Songdo egyik legforgalmasabb vásárlóutcájában kapott helyet. 

A korszerű útszéli laboratórium különlegessége, hogy képes valós idejű adatokat gyűjteni a városlakókról, majd az információkat azonnal elemzi és visszajelzést ad róluk. A Kocka ezáltal elengedhetetlen kísérleti tereppé válik a városban a jövőben bevezetni kívánt megoldások és innovációs elemek szempontjából.

A laboratórium által generált folyamatos információáramlás ugyanis katalizátorként hathat a további fejlesztésekre. Ráadásul a tervek szerint nemsokára két másik mobil egységet is elhelyeznek, tehát még több adatot lehet majd összegyűjteni a fontos helyszíneken.