Készen áll az intelligens hálózatokra?

Készen áll az intelligens hálózatokra?

Készen áll az intelligens hálózatokra?

még több IoT

2 perc

Kulcstényezők az intelligens hálózatok kialakításához.

Cikkünk előző részében bemutattuk, milyenek lesznek a jövő IoT-re (Internet of Things – Dolgok Internete) felkészített hálózatai, most nézzük meg a kulcstényezőket, amelynek teljesülnie kell, hogy ezek hatékonyan működhessenek.

1. Kihozni mindenből a maximumot

Készüljön: jön az adatcunami

Nagyon fontos, hogy a teljes – vezetékes és vezeték nélküli, okos és kevésbé okos eszközökből álló – céges vagy otthoni hálózat átfogó kezelésére van szükség, a hozzáférést és az adatátvitelt minden alapvető hálózati összetevő esetén biztosítani kell. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert ha az információk továbbítása közvetlenül az adatközpontba történik, az „leszűkíti” a hálózatot, és a teljesítményét negatívan befolyásolja.

Ezért jobb, ha az adatelemzés és -feldolgozás elsősorban menet közben vagy az eszközök között történik, a megnövekedett adatforgalom kezeléséhez és a hálózati teljesítmény optimalizálásához pedig fokozott biztonság és egységes adatelemzési módszerek szükségesek.

2. Egy hálózat, sok alkalmazás

A hébe-hóba, mindig máshogy frissített hálózatot jóval nehezebb utólag okossá tenni. Egy egyszerű, de jól kezelt hálózat viszont megfelelő kiindulópont lehet, mely nagyobb fokú interoperabilitást (együttműködést) eredményez, valamint támogatja az IoT-alapú alkalmazások és eszközök használatát.

Az egységes irányítás hatékonyabb központi vezérlést és olyan intelligens hálózati megoldások bevezetését teszi lehetővé, amelyek helyesen tudják rangsorolni az adatcsomagok fontosságát, ezzel pedig költségmegtakarítás érhető el.

3. Okosabb döntéshozatal

Az intelligens hálózat csak a jéghegy csúcsa

A Big Data modern elemzési technikákat és valós idejű betekintést igényel, a proaktív, adatvezérelt üzleti döntéshozatalhozhoz pedig olyan prediktív rendszerekre van szükség, amely képes azonnal megmutatni a hálózat állapotát, akár előre is jelezni a változásait.

Ez több dolgot is jelenthet: meghatározható például, hogy egy új szolgáltatás vagy alkalmazás bevezetése hogyan növeli meg a hálózati kapacitást vagy a vállalat mely részlege igényel a hét bizonyos napjain extra sávszélességet. Mindez pedig nagyobb mértékű megtérülést és hatékonyabb forráskihasználást eredményezhet.

4. A készülékek „felokosítása”

Nem minden eszköz intelligens, egy nem megfelelően biztosított okoskészülék – például óra vagy fitneszkarkötő – pedig az alapvető hálózati biztonságot is veszélyeztetheti. 

A „hagyományos” ellenőrzési módszerek tehát ide nem elegendők, az adatforgalom elemzéséhez és a hozzáférés szabályozásához megfelelő hálózatkezelő rendszerekre van szükség. A távoli vagy a központosított ellenőrzés révén pedig a rendszergazdák hetékonyan kezelhetik a folyamatban résztvevő eszközöket, biztosíthatják a hálózat és az adatok integritását.

Forrás: Betanews