Ki a Dolgok Internetének éllovasa? Íme, az eredmény

Ki a Dolgok Internetének éllovasa? Íme, az eredmény

Ki a Dolgok Internetének éllovasa? Íme, az eredmény

még több IoT

2 perc

Az amerikai Gartner informatikai és távközlési piackutató vállalat felmérése szerint a Vodafone mind technológiai lehetőségeivel, mind pedig vízióival vezeti a gépek közötti (M2M – machine-to-machine) adatforgalmi szolgáltatási piacot az élvonalbeli nemzetközi mobil távközlési cégek között.

A Gartner "Magic Quadrant" felmérése alapján az iparági meghatározó cégek mindegyike, a Vodafone, a Telefonica, a Deutsche Telekom, az AT&P, az Orange és a Verizon is jelentős összegeket költ fejlesztési víziója megvalósítására, illetve azért, hogy megtarthassák piaci pozíciójukat.

Egyre nagyobb a Dolgok Internete

A felmérés szerint a gépek, berendezések, szenzorok, mérő- és beavatkozó eszközök, valamint a felügyeleti és irányító központok közötti mobil adatátviteli szolgáltatások, illetve az ilyen egységekből felállított rendszerek vezérlését ipari környezetben ellátó üzemeltetés technológiai (operational technology - OT) megoldások, vagyis a "Dolgok Internete" kezelése egyre összetettebb technológiai kihívás a mobil távközlési szolgáltatóknak. A Gartner az iparágban elsőként vállalkozott arra a komplex feladatra, hogy Managed M2M-szolgáltatásaik alapján értékelje a világ legjelentősebb mobil távközlési szolgáltatóit.

Az értékelés során a cég szakemberei konkrét technológiai paraméterek mellett olyan nehezen definiálható szempontokat is figyelembe vettek, mint például azt, hogy az adott vállalat milyen pontossággal és teljességgel tudja megfogalmazni fejlesztési céljait, mennyire céltudatosan fekteti le a követendő fejlesztési irányt, illetve milyen hatékonysággal valósítja meg azokat.

A Vodafone a vezető

A Gartner az elemzés alapján hat nagy nemzetközi mobilszolgáltatót talált méltónak az "iparági vezető" rangjára, s közülük is minden értékelési szempont alapján a Vodafone teljesítményét találta kiemelkedőnek.

Erik Brenneis, a Vodafone M2M üzletágának vezetője a Gartner felméréséről elmondta: óriási hír ez a Vodafone számára, hiszen ezen a piacon rendkívül kiélezett a verseny.

A Vodafone 20 éve kapcsol össze berendezéseket és világszerte több sikeres projektet valósított meg ezen a területen, a többi között például az Amazon és a BMW vállalatnak.