Lassan tényleg mindent behálóz a Dolgok Internete

Kapcsolódó cikkek

Lassan tényleg mindent behálóz a Dolgok Internete

Lassan tényleg mindent behálóz a Dolgok Internete

még több IoT

2 perc

Nem kérdés, egyre nehezebb több területen vesz körbe minket a Dolgok Internete. A cikksorozat előző részében arról számoltunk be, mit vár az IoT for All portál a technológiától 2020-ban. Az irodai és az egészségügyi felhasználást érintő trendek után most további területek következnek.

Az AI és az IoT egyre jobban összefonódik

2020-ban is folytatódik az intelligens kamerák, készülékek és szenzorok térhódítása. Az IDC előrejelzése szerint a 2025-re üzembe helyezett 41 milliárd ilyen készülék mintegy 80 zettabájt (1 zettabite = 1021bájt) adatot generál majd.

Az eszközök értéke az így szerzett hatalmas adatmennyiségben rejlik, amelyek feldolgozásához és értelmezéséhez a mesterséges intelligencia (AI) nyújt segítséget. Az okoseszközök optimalizálhatják a felhasználói élményt, energiát takaríthatnak meg vagy hatékonyabbá tehetik a folyamatokat.

Az Amazonhoz és Microsofthoz hasonló cégek egymással versengő AI és gépi tanulási technológiákat hoznak létre, melyek komoly hatást gyakorolhatnak az egyes iparágakra.

A hatalmas infrastruktúrák és komplex hálózatok arra kényszerítik ezeket a területeket, hogy a mesterséges intelligencia integrálása révén tegyek hatékonyabbá rendszereiket. A cégeknek saját folyamataikat értékelve és auditálva kell eldönteniük, milyen területeken veszik az AI legnagyobb hasznát.

Van még teendő a kiberbiztonsági szabályozások terén

A főleg az amerikai helyzetre koncentrálva azt jósolják, szabályozási szinten nem sok minden változik 2020-ban. Az Egyesült Államok Kongresszusa szerintük el lesz foglalva az elnök elleni vádemelési eljárással, így a várakozások szerint az „IoT Cybersecurity Improvement Act of 2019” egyelőre nem emelkedik törvényerőre. 

A kormányzati biztonságot növelni hivatott jogszabály minden, a hatóságoknak beszállító cégre érvényes IoT-gyártási standardokat írna elő. A törvényalkotók azt remélik, ennek hatására majd más készülékgyártók is magukévá teszik az előírásokat, ami pozitívan hat a fogyasztói piac biztonságára is.

Az egyes államok maguk is sokat tehetnek a számítógépes biztonságért. Kalifornia például már lépett; az erős technológiai háttérrel rendelkező állam 2018 végén fogadott el egy erre vonatkozó törvényt, amely bizonyos biztonsági szabályok alkalmazására kötelezi a gyártókat.

Ezek közé tartozik például, hogy előírják vevőiknek a tőlük vásárolt készülékek gyárilag beállított jelszavainak módosítását. A szerzők úgy látják, a vállalkozásoknak nem kéne a kormányzati intézkedésekre várniuk, inkább meg kellene alkotniuk saját szabályrendszerüket.

Feljövőben a hangaktiválás

Az egyre több üzleti és privát applikáció megjelenésével jövőre is folytatódik a hangvezérlés előretörése.

A Juniper Research prognózisa szerint az okosotthonok terjedésével a virtuális asszisztensek száma is meredeken nő és 2023-ra eléri a 8 milliárdot. De már idén is nagy kiugrást mutatnak a számok, egyrészt a technológia fejlődése, másrészt annak relatív olcsósága miatt.

Ahogy a hangfelismerés egyre pontosabb lesz, és képes egymástól megkülönböztetni a különböző személyeket, lehetővé válik, hogy többen használják ugyanazt az eszközt.

A technológia pedig nem kerül sokba, hiszen gyakorlatilag csak egy mikrofonra van hozzá szükség, így a gyártók szinte minden otthoni vagy irodai készüléken lehetővé tehetik a hangutasításos irányítást. És ahogy a felhasználók egyre gyakorlottabban instruálják az otthoni mesterséges intelligenciát, úgy terjed el az a munkahelyi környezetben is.

Forrás: