Legyen okos gazdi – Így értheti meg a kutyáját

Legyen okos gazdi – Így értheti meg a kutyáját

Legyen okos gazdi – Így értheti meg a kutyáját

még több IoT

2 perc

Okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók. Az eszköz javíthatja kutya és gazdája kommunikációját is.

Az állatra rögzíthető hámot olyan szenzorokkal látták el, amelyek nyomon követik a testtartását és életfunkcióit, például a pulzusát vagy a testhőmérsékletét – tudósított a BBC hírportálja. A hámra rezgő motorokat is szereltek, ezek segítségével kommunikálhat az ember a kutyával, amikor az nincs a közelében. A fejlesztés segíthet a kutyakiképzésben, javíthatja a munkakutyák és gazdáik együttműködését.

A speciális eszközt mozgásérzékelőkkel látták el, amelyek az állat testbeszédét, kommunikációja elsődleges eszközét értelmezhetik. Az ember látótávolságon kívül is nyomon követheti, mikor ül, áll, szalad az eb – mondta David Roberts, az Észak-karolinai Állami Egyetem munkatársa, aki a prototípus fejlesztését segítette.

"A vakvezető kutyákat arra képezték ki, hogy viselkedésükkel ne árulják el, ha stressz éri őket, ezért a műszer jelzései különösen fontosak, mert segítségükkel felismerhetjük és enyhíthetjük a kutyák izgatottságát" – tette hozzá Sean Mealin, aki szintén dolgozott a projekten.

A család kedvenceivel való kommunikáció új színnel gazdagodhat: az eszköz rezgő motorjai működtetésével a gazda megerősítheti a szóbeli parancsot, vagy akkor is ráveheti az állatot egy tevékenységre, ha az nincs közelében.

Az okoshámot ki lehet egészíteni további műszerekkel is: mikrofonokkal, kamerákkal, a környezet jeleit érzékelő szenzorokkal, amelyek hasznos adatokat rögzíthetnek, ha a kutya például katasztrófa sújtotta területen dolgozik – idézte az MTI-t a Gazdasági Rádió hírportál.