Lépjen be a Dolgok Internetének varázslatos világába

Lépjen be a Dolgok Internetének varázslatos világába

Lépjen be a Dolgok Internetének varázslatos világába

még több IoT

3 perc

A hétköznapi használati tárgyakat a világhálón összekapcsoló Dolgok Internete az 1980-as években kezdte meg világhódító útját, az első, internetre csatlakozó kóla automatát azóta számos intelligens készülék követte.

Világunk egyre inkább az egymással kommunikáló intelligens berendezések, és az ezeket a világhálón összekapcsoló Dolgok Internete köré épül. Az innovatív megoldások számtalan előnyt kínálnak a felhasználóknak, azonban – mint szinte valamennyi új technológia esetében – itt is rengeteg megválaszolandó kérdés és aggály merül fel. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mit érdemes mindenképpen tudnia a Dolgok Internetéről.

Mit is jelent pontosan az IoT (Internet of Things)?

Képzeljen el egy olyan világot, ahol a kátyúkat még azelőtt betemetik, mielőtt egy autós gyanútlanul belehajtana a járművével, és bejelentést tenne róla. Ahol a háztartásokat kizárólag akkor látnák el elektromos árammal, amikor a lakóknak szükségük van rá, és az otthoni berendezések igény szerint lépnének működésbe és kapcsolnák ki magukat automatikusan. Ebben az idillikus világban emellett a súlyos betegek is megúszhatnák az életveszélyes helyzeteket, hisz az intelligens orvosi eszközök a pulzus változását figyelemmel kísérve előre figyelmeztethetik a pácienst a közelgő szívrohamra. Mindez talán a nem is túl távoli jövő zenéje, hiszen a Dolgok Internetének kiteljesedése lehetőségek széles tárházát nyithatja meg a fogyasztók előtt, az innovációnak csak a képzelet szabhat határt.

A Dolgok Internete kifejezést általában arra a koncepcióra alkalmazzák, amikor a „dolgokat” (a hétköznapi használati tárgyakat, állatokat, sőt az embereket is) egyedi azonosítókkal és érzékelőkkel látják el, amelyek a világhálón keresztül csatlakoznak egymáshoz. Ezek a szenzorok és az intelligens készülékek adatokat továbbítanak, és úgy kommunikálnak egymás között, hogy ehhez nincs szükség emberi beavatkozásra, illetve egy külön számítógép segítségére. Az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (U.S. Federal Trade Commission) becslései szerint jelenleg 25 milliárd berendezés és eszköz kapcsolódik az internethez.

Hogyan indult el világhódító útjára a Dolgok Internete?

IoT története - Mikor kezdődött az "őskorszak"? >>Az IoT hatalmas lépésekben bővült a legelső intelligens fejlesztés megjelenése, vagyis az 1980-as évek óta. A világhálóra csatlakozó első készülék egyébként egy kóla automata volt a Carnegie Melon Egyetemen, amelybe a programozók szenzorokat szereltek be. Az érzékelők lehetővé tették, hogy a diákok távolról, a számítógépükről is ellenőrizhessék az interneten keresztül, hogy ha elsétálnak az automatához, akkor vehetnek-e a kedvenc üdítőjükből, vagy éppen kifogytak a készletek. Mindössze néhány évtized alatt ez a terület rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül, és a várakozások szerint drámai módon megváltoztatja majd az emberek mindennapi életét a következő 10-15 év folyamán.

Az IoT előnyei és kockázatai

A készülékek internetes összekapcsolása lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy egyszerűen, hatékonyan és költségtakarékosan csatlakozhassanak távolról is elektromos eszközeikhez. Ez társadalmi szempontból komoly előnyt jelenthet, hiszen hozzájárul a biztonságosabb közlekedéshez, az egészségügyi rendszert új alapokra helyező innovatív orvosi eszközök megalkotásához, vagy az intelligens energiahálózatok létrejöttéhez. Az IoT emellett kifejezetten hasznos a marketing szakemberek számára is. A szenzorok egyfajta „digitális útvonalat” rajzolnak fel arról, hogy a viselőjük merre járt a nap folyamán, ezáltal a hirdetők pontosabban meg tudják határozni, hova érdemes kitenni a reklámokat.

Az IoT királyai >>A McKinsey&Company úgy nevezi ezt a gyakorlatot, hogy a „viselkedésminták nyomon követése”. Az arcfelismerő technológiák emellett azt is lehetővé teszik, hogy a marketingesek annak megfelelően változtassák meg a reklámokat, hogy éppen ki áll a hirdetőtábla előtt, így hatékonyabban elérhetik a célcsoportjukat. A Dolgok Internetének segítségével a vállalatok az eddiginél jóval könnyebben gyűjthetnek adatokat, és sokkal eredményesebben is használhatják fel az érkező információkat.

Olvassa el cikkünk folytatását is, amelyben a Dolgok Internetével kapcsolatos biztonsági kérdések és a személyes adatok védelme lesz a téma.

Forrás: Vitamin IMC