M2M a hétköznapokban

M2M a hétköznapokban

M2M a hétköznapokban

még több IoT

2 perc

Íme, három olyan intelligens eszköz, mely megkönnyíti a mindennapokat és még biztonságot is ad.

A machine-to-machine (gépek közti kommunikáció, M2M) technológia nemcsak az okosotthonokat, okosvárosokat hozza el a jövőből nagy és bonyolult rendszereken keresztül, hanem sok olyan apró eszközt is valóra vált, amelyekkel a hétköznapok könnyebbé tehetőek.

Nyomkövető a biztonságért

Gyakori probléma, hogy a szülők a napi feladatok és a munka miatt sokat vannak távol a gyermekeiktől, ez pedig sok aggodalomhoz vezethet. Ez a fajta nyugtalanság ihlette az intelligens viselhető helymeghatározó készülékek kifejlesztését, így a szülők – okostelefonjainkon keresztül – kényelmesen szemmel tarthatják gyermekeiket.

Digitális póráza gyerekek biztonságáért

A FiLIP például egy lokátor és egy viselhető telefon keveréke. Az eszköz segítségével a család fiatalabb tagjai öt megbízható ismerőst tárcsázhatnak vagy fogadhatnak tőlük hívást. A fejlesztés intelligens helymeghatározó rendszere pedig az iOS 6, illetve Android 4.3 vagy annál újabb operációs rendszerű okostelefonokkal kompatibilis. 

A FiLIP a segélyhívó gomb megnyomása után automatikusan rögzíti a háttérzajokat, a tartózkodás hely pedig percenként frissül, egy virtuális kerítés pedig azonnal értesíti a szülőket, ha az eszköz annak hatósugarán kívül kerül. 

Biztonságos okoszárak

A hatékonyabb otthoni biztonsági rendszerek és a magánélet védelme iránti igény vezetett az intelligens zárak megjelenéséhez, melyekkel csak bizonyos emberek juthatnak be a felhasználó otthonába – kulcs helyett egy okostelefonos alkalmazás vezérlésével.

Az August intelligens zár segítségével például személyre szabott hozzáférés biztosítható a családtagok és a vendégek számára, így előre megadható, hogy bizonyos napokon és időben ki léphet be az adott ingatlanba. Az automata zárrendszernek köszönhetően a tulajdonos bármikor kinyithatja, illetve bezárhatja a bejárati ajtót. A kapcsolódó alkalmazás Android és iOS operációs rendszerű eszközökre egyaránt ingyenes elérhető, ennek segítségével ütemezhető a belépés, illetve tekinthető meg a használati napló.

Intelligens kapcsolók

Az egyre népszerűbbé váló intelligens otthonok és csatlakoztatott készülékek felvetették az olyan univerzális kapcsolók iránti igényt is, amelyekkel bármilyen különböző gyártó eszközét egyetlen rendszeren belül lehet irányítani.

A 39,99 dollárért elérhető WeMo kapcsolóval például bárhonnan, bármikor, WiFi-n keresztül szabályozható a különféle elektronikai berendezések működése. Ehhez csak csatlakoztatni kell az eszközt, illetve le kell tölteni az ingyenes WeMo-alkalmazást. 

Ezt követően okostelefonján akár egy ütemtervet is meghatározhat, és előre megszabható, hogy az adott készülék mikor kapcsoljon ki-, illetve be. Így anélkül állítható le az adott berendezés működése, hogy tulajdonosának haza kellene mennie, vagy például az is könnyen megoldható, hogy a hálószobából is felkapcsolható legyen a nappaliban lévő világítás.

Forrás: Best Techie