M2M-útikalauz digitális stopposoknak

M2M-útikalauz digitális stopposoknak

M2M-útikalauz digitális stopposoknak

még több IoT

4 perc

Ma már szinte képtelenség olyan komoly technológiai fejlesztésbe botlani, amelynek kapcsán ne jelenne meg a gépek közötti kommunikáció fontossága. Cikkünkben most gyakorlati útmutatóval szolgálunk, mi is pontosan az M2M (machine-to-machine).

A legújabb technológiai fejlesztéseket kipróbálva az ember ma már egyre többet hall a gépek közötti (M2M: machine-to-machine) kommunikáció jelentőségéről, illetve a hétköznapi használati tárgyakat a világhálón összekapcsoló Dolgok Internetéről. Az M2M és az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete) sokkal több, mint két divatos betűszó, hiszen az emberek mindennapjainak új alapokra helyezését jelentik az egymáshoz csatlakozó intelligens eszközök segítségével.

Cikkünkben most megpróbálunk egy gyakorlati útikalauzt adni azoknak, akik még járatlanok a digitális világban, viszont szeretnék minél hamarabb felfedezni a modern megoldások nyújtotta lehetőségeket.

Az M2M alapvetően minden olyan technológiát magában foglal, amely biztosítja a hálózatra csatlakoztatott berendezések közötti adatcserét és a készülékek működését emberi beavatkozás nélkül is. Az eszközök általában mobil- vagy műholdas hálózatokon keresztül kommunikálnak egymással és cserélnek információkat.

Egyedül nem megy: a partneri szövetségek jelentik az M2M kulcsát >>Az M2M rendszerének három alapvető összetevője van

Először is szükség van egy intelligens szenzorokkal felszerelt készülékre. Az eszközbe többnyire be kell építeni egy M2M SIM kártyát, amely a mobil- vagy a műholdas hálózathoz történő csatlakozást segíti elő (bár bizonyos berendezések esetében egyáltalán nincs is szükség a SIM kártyára), a harmadik pillér pedig a speciális szoftverrel ellátott, internethez kapcsolódó számítógép.

Az érzékelőket zömmel valamilyen hardverbe építik be, például egy modembe vagy más készülékbe. A szenzoros eszközt ezt követően bárhol el lehet helyezni; az intelligens technológiát ma már meg lehet találni italautomatákon, autókban, gyárakban, viselhető kiegészítőkön, szélerőművekben vagy a tengeren hajózó szállítókonténereken.  

Az érzékelőket úgynevezett speciális „firmware” segítségével programozzák be, hogy képesek legyenek rögzíteni a környezetükből származó információkat és továbbítani is azokat. Az elektronikai rendszerekben, illetve a számítástechnika világában a firmware kifejezés alatt főleg azokat a rögzített, többnyire kisméretű programokat és adatstruktúrákat értjük, amelyek a készülékek vezérlését teszik lehetővé. A firmware-t tartalmazó eszközök leggyakoribb példái a távirányító, a számológép, a merevlemez, a billentyűzet, a monitor vagy éppen a memóriakártya.

Az M2M-technológia révén a készülékek képesek a hőmérséklet változásának nyomon követésére, mérik a levegőben található szennyezőanyagok és a szmog szintjét, pontosan meghatározzák egy személy vagy jármű pozícióját. A berendezések emellett az áram-, vagy vízfogyasztás precíz rögzítését szolgálják, de a szívritmust vagy a stressz szintjét is feltérképezik viselhető okoskiegészítők segítségével.

A modern technológia a biztonságtechnika területén szintén úttörő jelentőségűnek számít, hiszen lehetővé teszi a lakóházak és irodaépületek körüli mozgások megfigyelését. Ha mindez még nem lenne elég, a szenzorok emellett a magasságról és a sebességről is gyűjtenek adatokat, továbbá nyomon követik a raktárkészletek alakulását, érzékelve, ha egy dobozt elmozdítottak a helyéről.

A berendezések a begyűjtött információkat meghatározott időközönként, valós időben továbbítják a beépített SIM kártyán keresztül. Az adatok ezt követően a mobil- vagy műholdas hálózatokon át jutnak el más eszközökhöz, többségében személyi számítógépekhez.

Az M2M-rendszerében az információk áramlásának szigorú szabályai vannak, amelyeket a fejlesztő határoz meg. Az adatokat főleg kisebb, átlagosan legfeljebb 100 kilobájtos „csomagokban” közvetítik, hogy így biztosítsák a zökkenőmentes és gyors kommunikációt. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy egy mobiltelefonos hívás általában percenként 500 kilobájtos adatforgalmat generál.   

Látványosan tör előre a gépek közötti kommunikáció >>A felhalmozott információt a folyamat legvégén a végfelhasználó ellenőrzi, aki a speciális szoftverrel ellátott számítógépére kapja az adatokat. Az alkalmazás lehetővé teszi az információk megfejtését és dekódolását egy jóval közérthetőbb formátumban, amelyet ellenőriznek, elemeznek és az eredmények függvényében járnak el. Ez egyebek között rávilágíthat valamilyen gyanús történésre, értesítést küld, ha a készülék meghibásodott vagy a szenzorral felszerelt eszköz eltűnt, de az okosmérők távoli leolvasását is biztosítja.

Okosan vágjon bele, kérje a szakértők segítségét!

Az M2M-rendszer működése elméletben persze pofonegyszerűnek tűnhet, de a háttérben komoly szakértelmet és magas szintű technológiát igényel a hardverek és szoftverek kialakítása, a berendezések megtervezése és a hálózati kapcsolat biztosítása. Csakúgy, mint bármely más üzleti kezdeményezés során, ebben az esetben is érdemes profik tanácsait kikérni, akik már releváns tapasztalatokkal rendelkeznek az M2M-technológiák világában, ugyanis nagyban ezen is múlhat, hogy az erőfeszítések sikeresek lesznek, vagy a projekt elbukik.

A gépek közti kommunikáció az elmúlt esztendőkben látványos fejlődésen ment keresztül, és robbanásszerű terjedése várhatóan a jövőben is folytatódik, ahogy a különböző technológiák egyre okosabbá, kisebbé és olcsóbbá válnak.

Az M2M kivételes lehetőséget teremt például a cégek számára, hogy optimalizálják a napi munkafolyamatokat, időt és költségeket spóroljanak meg. A machine-to-machine emellett azért is játszik a továbbiakban is kiemelkedő szerepet, hiszen a hétköznapi használati tárgyakat hálózatba foglaló Dolgok Internetének a legfőbb mozgatórugója. A szakértők egyöntetűen azt vetítik előre, hogy az összekapcsolt világ a következő évtized során forradalmasítja az emberek életmódját.

Forrás: Kore Wireless