Már a babakocsi is lehet okos

Kapcsolódó cikkek

Már a babakocsi is lehet okos

Már a babakocsi is lehet okos

még több IoT

2 perc

Az eStroller a német Bosch és a svéd Emmaljunga közös fejlesztése.

Az e-babakocsi egyáltalán nem a lustaságról szól, hanem növeli a biztonságot és a kényelmet a mindennapokban és a kirándulásokon egyaránt. Az eStroller ugyanis egyenetlen talajon vagy viharosabb időben is jól használható. Elektromos mivoltának köszönhetően könnyebben tolható vagy fékezhető le. A rendszer így új lehetőséget jelenthet a nagyszülők és a fogyatékkal élők előtt is.

Az eStroller hátsó tengelyen két elektromos motor, Bluetooth-modul és szenzoros rendszer található. Az érzékelők nyomon követik a babakocsi sebességét és gyorsulását, és képesek felmérik az alatta lévő felszín egyenetlenségét.

A motor segítségével a kocsi könnyebben tolható felfelé, lefelé menet pedig a motorféknek köszönhetően automatikusan lelassul. Az sem okoz problémát, ha a szülők netán elfelejtenék használni a rögzítőféket, egy elektromechanikus készülék ugyanis megteszi ezt helyettük.

Mindez természetesen korántsem jelenti azt, hogy az eStroller önvezető lenne, hiszen például a babakocsi nem áll meg magától egy lámpaoszlop előtt. A szülőknek tehát továbbra is figyelniük kell környezetükre, a forgalomra és természetesen gyermekükre.

Applikáció is jár hozzá

Az eStroller fogantyúján nincsenek kapcsolók vagy gombok. A vezérlés a kapcsolódó Bluetooth-os applikáción keresztül, vagy Android és iOS operációs rendszerre egyaránt elérhető alkalmazás segítségével történik.

Az elektromos rásegítés mértéke három lépésben határozható meg. Az applikációval riasztási funkció is aktiválható, amely azonnal figyelmezteti a szülőket, ha azok például egy kávézó előtt hagynák a babakocsit, vagy ha valaki megpróbálná eltolni azt. Ezen felül a beépített hangszóróból szirénázó hang is riaszthat, illetve szükség esetén a rögzítőfék is automatikusan bekapcsolhat.

Az alkalmazásban látható az akkumulátor aktuális töltöttségi szintje, és a szülő időben előzetes figyelmeztetést kap annak esetleges lemerüléséről. A Bosch egyébként a babakocsinál használt 18 voltos lítium-ion akkumulátort alkalmazza más termékei – például az akkus csavarhúzók – esetén is, így az a másik eszköz csereakkumulátoraként is használható.

A nagyjából két és fél óra alatt feltölthető akkumulátorral maximum 15 kilométer tehető meg. A maximális sebesség 6 km/óra, ami a jelenlegi jogi szabályozásban szereplő sebesség felső korlátja. Az eStrollerben az okostelefon feltöltésére alkalmas USB interfész is található.

Az okostelefon Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható a babakocsihoz. Ha pedig az akkumulátor lemerül, a termék hagyományos babakocsiként funkcionál tovább.