Már a borotva is lehet okos – Tesztprogramot indított a Bic

Kapcsolódó cikkek

Már a borotva is lehet okos – Tesztprogramot indított a Bic

Már a borotva is lehet okos – Tesztprogramot indított a Bic

még több IoT

2 perc

A cég a borotvák modernizálásának jegyében alkotta meg a Next Bic Thing csatlakoztatott készüléket. Az elnevezés az angolban egyfajta szójáték, amely vélhetően a „next big thing”, azaz a következő nagy dobásra utal.

A borotva első ránézésre a hagyományos, ötpengés társaihoz hasonlít, valójában azonban adatokat is gyűjt. Képes ugyanis mérni a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szakáll sűrűségét, a borotválási sebességet, a lehúzások számát, valamint a borotválkozáshoz szükséges időt, a penge tompaságát és akár a vízfelhasználást is. A gyártó szerint az intelligens modell kifejezetten a mai fogyasztói igényekhez igazodva lett kialakítva.

A készülék belsejébe integrált elektronika révén az összes borotvamozgás pontosan rögzíthető. A mért adatok a felhőbe kerülnek továbbításra, ahol azokat egy, a mesterséges intelligencián (artifical intelligence, AI) alapuló rendszer dolgozza fel. A speciális alkatrészek a francia Invoxia céghez köthetők. A cég a többi között GPS nyomkövetőket, a Triby nevű hangszórót és más világhálóra csatlakoztatott okoseszközt gyárt.

A borotva a kapcsolódó alkalmazásnak Bleutooth-on keresztül továbbítja a mozgási- és környezeti szenzorok által rögzített adatokat. Ezeket az AI rendszer dolgozza fel, ahol az információk összesítve és részleteikben is megtekinthetők.

A készülék prototípusa korlátozott darabszámban készül és egyelőre csak 500 tesztelő számára érhető el. Az érdeklődők a Next Bic Thing weboldalán regisztrálhatnak. Jóváhagyás után a feliratkozók térítésmentesen hozzájuthatnak az új termékhez, illetve telepíteniük kell a kapcsolódó applikációt, amelyet minden borotválkozásnál használniuk kell.

Az adatgyűjtést és -feldolgozást már a készülék végzi. Az információk továbbításra kerülnek a Bic-hez, de a felhasználó is megtekinthet néhány grafikát és hasonlókat. A program jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el. A kapott adatokat a gyártó elsősorban a következő generációs termékek megtervezéséhez használja. Ugyanakkor a felhasználónak is hasznos lehet, ha látja, mikor kell cserélni a pengéket vagy hogy mennyire is borotválkozik megfelelően.

Az adatvédelemmel kapcsolatban a Bic úgy tájékoztatott, hogy az információk zárt és megfelelően védett módon kerülnek tárolásra a felhőben. Ugyanakkor az „okos” borotva a kutatáshoz kapcsolódóan készült, tehát nem tömegcikknek szánják.

Forrás: