Már a pelenka is okosabb lehet a babák-mamák örömére

Kapcsolódó cikkek

Már a pelenka is okosabb lehet a babák-mamák örömére

Már a pelenka is okosabb lehet a babák-mamák örömére

még több IoT

1 perc

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói olyan rádiófrekvenciás azonosítót fejlesztettek ki, amely képes érzékelni a pelenka nedvességtartalmát.

Ennek alapján jelzést küld a közelben lévő vevőkészüléknek, illetve figyelmezteti a szülőt is. Az MIT News tájékoztatása szerint a szenzorok darabjának legyártása még két centbe sem kerül. A szenzor gyakorlatilag bármilyen eldobható pelenkákhoz használható anélkül, hogy elnehezítené azt.

A rádiófrekvenciás címke ugyanis beágyazható a hidrogélbe, amelyet ezek a termékek általában tartalmaznak. Folyadék hatására a hidrogél kitágul, és elegendő mértékben vezetőképessé válik ahhoz, hogy egyméteres hatósugárban jelet küldjön az RFID-olvasónak.

Az otthoni Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott olvasót pedig oda lehet rakni például a kiságy mellé, hogy az riasztásokat küldhessen az adott okostelefonra. Alternatív megoldásként egy apró, kulcstartóra helyezett, hordozható olvasó szintén figyelmeztetheti a szülőket a pelenkacsere szükségességére.

A Pampers korábban már piacra dobta Lumi almárkájú felturbózott pelenkáját. Ez az okosfejlesztés cserélhető, de drágább megoldás, és a nagyméretű Bluetooth-os szenzor rendszeres töltést és tisztítást igényel. A pelenka a nedvesség mellett az alvásmintákat is követi. De például a Huggies-nek is van már Bluetooth-os terméke, amely szintén jelzi, ha „tele a pelus”.

Az új RFID-címkéhez kapcsolódó kutatások Pankhuri Sen, Sai Nithin R. Kantareddy, Rahul Bhattacharyya, Sanjay E. Sarma és Joshua E. Siegel nevéhez fűződnek. A kutatás a világ legnagyobb mérnöki szervezetének számító IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) szenzorokkal foglalkozó kiadványábans is megjelent.

Forrás: