Maszkban nehezen érti a másikat? Íme, egy okos megoldás

Kapcsolódó cikkek

Maszkban nehezen érti a másikat? Íme, egy okos megoldás

Maszkban nehezen érti a másikat? Íme, egy okos megoldás

még több IoT

1 perc

Az arcmaszkok használata a legtöbb helyen új normának számít. Ugyanakkor a szakértők többsége egyetért abban, hogy ez az egyik legegyszerűbb módja a koronavírus elleni védekezésnek.

Viszont az is tény, hogy a maszkokon keresztül nehezebben terjed a hang, ráadásul – országtól függően – egyes zárt vagy akár nyilvános helyeken is kötelező a maszkviselés, nem beszélve a szociális távolság betartásáról. Mindez akár jelentős mértékben is megnehezítheti az emberek közötti kommunikációt.

Ezen kíván változtatni a Donut Robotics. A japán startup lágy műanyagból készült c-maszknak nevezett fejlesztése beépített mikrofont kapott és Bluetooth-on keresztül csatlakozik tulajdonosa okostelefonjához. A levegővételt a maszk elején található apró nyílások könnyítik meg, a szűrést pedig az az egyszerű megoldás biztosítja, hogy egy normál sebészmaszkot is bele kell tenni.

A kapcsolódó applikáció segíti a felhasználókat a különféle műveletek végrehajtásában, beleértve a beszéd szöveggé alakítását, a telefonhívások befejezését és a felhasználó hangjának „megszólaltatását”. Az alkalmazás jelenleg nyolc másik nyelvre tudja lefordítani a japánt.

A fejlesztést végző mérnökök korábban már robotokat is építettek a japán repterek számára. A robotok tájékoztató- vagy tolmácsszerepet töltenek be, megkönnyítve ezzel az utasok – és persze a reptéri dolgozók – helyzetét. Ezekre azonban a kialakult helyzetben a turizmus visszaesése miatt jelenleg nem igazán van kereslet.

Taisuke Ono, a cég vezetője a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy a mostani fejlesztéshez szükséges összeget a Fundinno japán közösségi finanszírozási oldalon gyűjtötték össze. Hozzátette, őt magát is meglepte, hogy 265.000 dollár jött össze már az első 37 percben. „Általában ez körülbelül 3-4 hónapot szokott igénybe venni hasonló kampányok esetén” – tette hozzá.

A speciális maszk prototípusa egy hónap alatt elkészült, köszönhetően a társaság által fejlesztett robotokhoz készült szoftver felhasználásának. A dizájn pedig hasonló volt egy korábbi eszközhöz, melyet évekkel ezelőtt azok a mérnökeik készítettek, akik az arcizmok mozgását térképezték fel a beszéd értelmezéséhez.

Az első 5.000 darab kiszállítása a szigetországban szeptembertől várható, de Kínában, az Egyesült Államokban és Európában is tervezik az értékesítést. A maszk ára nagyjából 40 dollár lesz.

Forrás:

VOA