Meg lehet-e bocsátani egy robotnak?

Meg lehet-e bocsátani egy robotnak?

Meg lehet-e bocsátani egy robotnak?

még több IoT

1 perc

Úgy tűnik, igen: egy kutatásból kiderül, hogy a kommunikatív robotoknak előbb elnézzük a hibáit, sőt állítólag jobban aggódunk amiatt is, hogy nem bántjuk-e meg őket.

Brit kutatók omlettsütés közben tapasztalták, hogy a kommunikatív robotok akár hibázhatnak is, mégis jobban megbízunk bennük, mint a munkájukat hatékonyan, de gépiesen végzőkben – számolt be róla a Mandiner.digit.

A humanoid robotok feladata annyi volt, hogy miközben a résztvevő alany rántottát készít, ő adogassa az alapanyagokat, de általában a tojást mindig elejtette. A University of Bristol és a University College of London kutatói azt tapasztalták, hogy ha a gép bocsánatot kér ilyenkor, az emberek könnyebben megbíznak benne a későbbiekben.

A tanulmányból kiderül, hogy felhasználók többsége a kifejező, expresszív robotot részesíti előnyben a kevesebbet hibázó és hatékonyabbal szemben. Még annak ellenére is így van ez, hogyha másfélszer annyi ideig tart vele a feladat végrehajtása.

A teszt végén ráadásul a robotok azt is megkérdezték az emberektől, adnának-e neki munkát konyhai kisegítőként. A résztvevők többsége zavarba jött a kérdéstől, sokan arról is beszámoltak, hogy érzelmi zsarolásnak érezték ezt a helyzetet. Olyan eset is előfordult, hogy valaki egyenesen szomorúnak látta a robotot a nemleges válasz után – holott a progamozásban semmi nem szerepelt ilyen viselkedésről, ez teljesen az emberi agy projekciója volt.

A kutatók szerint ebből jól látszik az, hogy mivel a gép egyetlen alkalommal (a bocsánatkéréskor) képes volt emberi reakciót megmutatni, ezért onnantól kezdve a többség arra számított, más helyzetekben is hasonlóan emberien fog reagálni. Így tudat alatt attól tartottak, hogy esetleg megbántják a gépeket.

„Az emberi tulajdonságok – például a megbánás – erőteljes eszköznek számítanak az elégedetlenség megszüntetéséhez. A továbbiakban alaposan azonosítanunk kell, hogy melyik jellegzetességre akarunk összpontosítani” – értékelte az eddigi teszteket Adriana Hamacher kutató.