Még többet tud az intelligens textil

Kapcsolódó cikkek

Még többet tud az intelligens textil

Még többet tud az intelligens textil

még több IoT

2 perc

Kaliforniai mérnökök akkumulátort nem igénylő, kibővített hatótávolságú NFC-képes okosszövetet fejlesztettek ki. Az ebből készült ruhadarabok egymással vagy a közeli elektronikus eszközökkel is tudnak kommunikálni, méghozzá a hagyományos rövid rádióhullámú technológia által lehetővé tett 4 centiméter helyett több mint 120 centiméteres távolságból is.

Az ICU (University of California) kutatói által előállított technológia gyakorlatilag a testet használja kommunikációs hálózatként. 

A felokosított textilből készülhet például kórházi- vagy sportruházat, amelyek monitorozzák és továbbküldik az egészségügyi adatokat. De alapanyagul szolgálhat olyan ruhadarabokhoz is, melyekkel viselője kinyithatja és elindíthatja autóját, bejuthat épületekbe, vagy vásárláskor kézmozdulatokkal fizethet, állítják a fejlesztők.

A technológia alapját ugyanaz a rövid hatótávú kommunikáció jelenti, amelyet akkor is használunk, amikor például az üzletben a bankkártyát vagy a telefont közel tartjuk a fizetőterminálhoz. A különbséget a megnövekedett hatótáv jelenti – számol be róla az egyetem egyik professzora. 

Peter Tseng szerint az új megoldással akár elő se kell venni a zsebből az okostelefont; testünkkel súrolva egy másik textilt vagy leolvasót, a készülék energiát és információt közvetíthet mindkét irányba.

A kutatók a megnövelt hatótávolságú NFC-hez réz- és alumíniumfólián alapuló passzív mágneses metaanyagokat használtak.

Míg a korábbi okostextíliák esetében a jeltovábbítás folyamatos merevvezetékes kapcsolaton alapul, az új megoldás a mágneses indukciót alkalmazza, ami által az egyes ruhadarabok külön is koordinálhatók.

Futásnál például a nadrág a láb mozdulatait figyeli, miközben kommunikál a pulzust és más adatokat mérő felsővel.

A fejlesztés további előnye, hogy a felhasznált anyagok nem drágák, könnyű őket legyártani és személyre szabhatók. Ráadásul a különböző hosszúsággal és elágazásokkal rendelkező metaanyag-rácsozatok magas hőmérsékleten belepréselhetők a már meglévő ruhák anyagába is, így nincs szükség új, high-tech darabokra, tették hozzá a szakemberek.

 

Forrás: