Mesterséges intelligencia a divat és a tánc világában

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia a divat és a tánc világában

A mesterséges intelligencia betör a divat és a tánc világába

még több IoT

1 perc

A Google két applikációt is létrehozott a divatszektorban dolgozók és a tánckoreográfusok munkájának megkönnyítésére.

A keresőóriás számos területen alkalmazza a mesterséges intelligenciával (artifical intelligence) kapcsolatban szerzett tapasztalatait. Ezek közé tartozik meglepő módon az illattudomány is. A vállalatnál most pedig azt szeretnék megtudni, mit is lehet elérni az AI segítségével az olyan kreatív területeken, mint a divat és a tánc.

Ebből a célból két két új kísérleti alkalmazást is megalkottak, amelyeket a felhasználók a Google iOS és Android operációs rendszerre egyaránt elérhető Arts and Culture (művészet és kultúra) applikációján keresztül próbálhatnak ki.

A Runway Palette (kifutó paletta) nevű alkalmazás csaknem ezer divattervező színei szerint segíti a szakemberek munkáját. A fejlesztésnél a Business of Fashion (BoF) kiadvánnyal működtek együtt. A gépi tanuláson alapuló algoritmus a BoF körülbelül 4.000 divatbemutató alkalmával készült 140.000 felvétele alapján képes a lefotózott ruhákat szín szerint csoportosítani.

Az archívum kétféle módon is elérhető: vagy meg kell érinteni a Google által létrehozott interaktív megjelenítési eszközt, vagy le kell fotózni az adott ruhát és az app már mutatja is a hasonló darabokat.

A másik fejlesztés Living Archive (élő archívum) a tánckoreográfiákra fókuszál. A Runway Palette-hez hasonlóan lényegében ez is egy adatbázis, amelyben a híres brit koreográfus, Wayne McGregor által megkomponált körülbelül félmillió táncpozíció látható. A Google szerint McGregor stúdiója tavaly júliusban a többi között az alkalmazást is igénybe vette az LA Music Center-ben bemutatott darab kreatív folyamatához.

Nem a keresőcég az egyetlen olyan technológiai nagyvállalat, amely a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást olyan kreatív területeken alkalmazza, mint a divat. A Facebook például még szeptemberben rukkolt elő egy olyan AI alapú fejlesztéssel, amely megmutatja a felhasználónak, mit változtasson meg aktuális öltözékén, hogy még stílusosabb lehessen.

Forrás: