Mi a különbség az M2M és az IoT között?

Kapcsolódó cikkek

Mi a különbség az M2M és az IoT között?

Mi a különbség az M2M és az IoT között?

még több IoT

2 perc

A két fogalom sokszor könnyen összekeverhető, hiszen első ránézésre hasonló megoldásokra utalhatnak.

Először is bontsuk ki a betűkombinációkat: az M2M a Machine-to-Machine, azaz a gépek közti kommunikációt jelenti, míg az IoT az Internet of Things, vagyis a Dolgok Internete kifejezés rövidítése. Ebből is látszik, hogy az IoT bizonyos szempontból része az M2M-nek, hiszen az internet is egy kommunikációs csatorna, melyen az embereken kívül a gépek is „beszélgethetnek”.

Internet és SIM-kártyák

Az mindenképp megegyezik mind a két kifejezés esetén, hogy olyan eszközökre utal, melyek szenzorokhoz kötődő adatokat gyűjtenek és továbbítanak egymás közt, ám nem mindegy, hogy ezt miként teszik. Az M2M-berendezések rendszerint valamilyen hagyományos SIM-kártyás megoldással csatlakoznak a mobilkommunikációs hálózathoz, míg az IoT-eszközök egyéb kommunikációs szabványok segítségével kapcsolódnak az internetre.

Ez azt is jelenti, hogy a Dolgok Internete eszközeinek működéséhez elengedhetetlen az internetkapcsolat, míg az M2M-hálózatok sokszor zártak, és maguk az eszközök csak egymással kommunikálnak anélkül, hogy kötődési pontjuk lenne a világhálóhoz.

Adatgyűjtés és adatelemzés

A kommunikáló gépek egyik legnagyobb előnye, hogy a szenzorok segítségével hatalmas mennyiségű adatot képesek generálni, melyek mélyebb betekintést engedhetnek a különböző folyamatokba, legyen szó akár a gyártásról vagy az energiamenedzsmentről.

Az IT Next összegzése szerint az M2M-nek eredetileg nem elsődleges célja a begyűjtött adatok felhasználása, elemzése. A hagyományos M2M-rendszerek pusztán a részinformációk segítségével hajtották végre az egyszerű feladatokat, ezután pedig a mérések értéküket vesztették. Napjainkban viszont az IoT-megoldások már kifejezetten az adatelemzésre épülnek: az eszközök segítségével lehetővé válnak az automatikus reakciók vagy akár az analízisre épülő prediktív folyamatok.

Biztonsági előírások és felhasználói élmény

Tekintve, hogy az M2M sokszor zárt hálózatként működik, emiatt a kibervédelem kisebb hangsúlyt kap, hiszen a hackereknek fizikailag hozzá kell férniük valamelyik eszközhöz, hogy az egész rendszert megfertőzzék. Az IoT esetében azonban az interneten keresztül a készülékeket bármikor támadás érheti, így hatványozottan fontos a megfelelő biztonsági előírások betartása.

Ugyanígy a felhasználói felületek látványossága is kevésbé fontos az M2M esetén, hiszen egy adott megoldást sokszor csak egy kisebb munkavállalói kör használ, akik saját ízlésükre szabhatják a szoftver megjelenését és használhatóságát. Az IoT-megoldások azonban platformként széles körű felhasználói bázissal működhetnek, így oda kell figyelni, hogy a megfelelő felhasználói élmény (UX) segítse a helyes és hatékony használatot.

Forrás: IT Next