Mi vár az IoT-világra 2020-ban?

Kapcsolódó cikkek

Mi vár az IoT-világra 2020-ban?

Mi vár az IoT-világra 2020-ban?

még több IoT

2 perc

A telefon feltalálása óta eltelt időszak kommunikációját talán legnagyobb mértékben befolyásoló technológiai fejlődés az Internet of Things környékén zajlik. Az IoT, amely az internet segítségével szinte mindent mindennel képes összekötni, szó szerint behálózza az életünket – otthon és a munkahelyükön is.

Az emberek okostelefonok, tabletek és egyéb intelligens eszközök segítségével kommunikálnak egymással. A világhálóra csatlakoztatott készülékek követik, ki hol jár, milyen az egészsége, mit szeret vásárolni és összekötik őket más eszközökkel. A Dolgok Internete befolyásolja a cégek termelését, marketingtevékenységét és növekedését is.

Az IoT for All portál összegyűjtötte azokat a 2020-ra várható trendeket, melyek segítenek az adatgyűjtésben, a tervezésben és a technológia nyújtotta lehetőségek minél jobb kihasználásában.

Az otthoni okoseszközök már az irodákban is helyet kapnak

Az intelligens készülékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Kagan médiakutató felmérései szerint 2021-re az amerikai háztartások 28 százaléka lesz „felokosítva”. Ennek egyik oka az árak folyamatos csökkenése, de a piaci preferenciák is változóban vannak.

Az ezredforduló után születettek körében kifejezetten népszerű az otthoni okostechnológia, így az új vagy a felújított ingatlanokba gyakran kerül például intelligens termosztát és biztonsági rendszer. Ezek ráadásul környezetbarátabbak, ha azt nézzük, hogy a mérések, kimutatások, beállított automatizmusok is segítenek az áramszámla tudatos csökkentésében.

Hasonló trendek jelennek meg az irodai automatizációban is. Jövőre előreláthatólag egyre több cég használja majd ezeket a technológiákat, így érve el megtakarítást az okosvilágítás és a szenzorok segítségével.

A nagyobb biztonságot jelentő intelligens videocsengők és zárak révén távolról is beengedhetők az alkalmazottak vagy a szállítók. A termosztátok pedig megtanulják a dolgozók hőmérséklet-preferenciáit és megfelelően időzítve, figyelve az olcsóbb energiát jelentő időszakokra is, hűtenek-fűtenek.

Felfuthat az egészségügyben is az IoT használata

A fejlődő, nagymértékben szabályozott és technológiai fejlesztésekre épülő egészségügy kifejezetten jó célterület a Dolgok Internete számára. Vannak rá már példák, amikor a kórházak csatlakoztatott eszközök – viselhető kiegészítők és szenzorok – használatával, távolról követik a páciensek hogylétét.

Az integrált monitorozó rendszerek beltéri GPS-ként követhetik az ellátottak, a dolgozók, az eszközök pillanatnyi helyzetét, így csökkentve a költségeket és maximálisan kihasználva az erőforrásokat.

Az egészségügyi szolgáltatók által használt apró, lenyelhető eszközök, például az „okostabletták” képesek a kezelés hatékonyságát jelző adatok továbbítására, lehetővé téve ezzel a kezeléssel kapcsolatos jobb döntéshozatalt.

A jövő évben az iparág valószínűleg még több IoT-t használ a folyamatok korszerűsítése, a kiadások lefaragása és a jobb betegellátás érdekében. A nemzetközi kitekintés szerint a növekvő befektetési kedv a kapcsolódó területekre például a fizioterápiára vagy az idősgondozásra is pozitív hatással lehet.

A cikk második részében a Dolgok Internetére vonatkozó szabályozások, illetve az AIoT és a hangvezérlés jövőjét mutatjuk be.

Forrás: