Mit várnak a felhasználók 2030-ra az okostechnológiától?

Kapcsolódó cikkek

Mit várnak a felhasználók 2030-ra az okostechnológiától?

Mit várnak a felhasználók 2030-ra az okostechnológiától?

még több IoT

2 perc

Hogyan formálja át az emberek életét a Dolgok Internete a következő bő egy évtized alatt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ felmérésében a Gemalto piackutató cég.

A 2500 ember megkérdezésén alapuló kutatás a világ hét országában Brazíliában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Japánban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban zajlott. A kérdések az Internet of Things kilátásaira és felhasználási területeire irányultak, de olyan témák is előkerültek, mint a személyes adatok védelme és a biztonság. A cél az volt, hogy rálátást biztosítsanak a fogyasztói igényekre a folyamatosan fejlődő IoT-ökoszisztéma érintettjei számára.

A többség bizakodó

Az eredmények szerint a nagyközönség optimista az okostechnológiát illetően. A válaszadók 85 százaléka gondolja úgy, hogy a terület jelentősen növekszik a következő egy évtizedben, és az így gondolkodók 78 százaléka szerint ez a technikai fejlődés az ő életére is közvetlen pozitív hatást gyakorol majd.

A kutatócég szerint reménykeltő, hogy a kapott válaszok alapján a fogyasztók várják és nyitottak a Dolgok Internete kínálta lehetőségekre. A megkérdezettek életük több területét is megemlítették, melyre pozitív hatást gyakorol az Internet of Things. Íme, ezek közül az öt legfontosabb:

  • 56 százalékuk szerint könnyebb lesz magukat a szolgáltatók felé igazolni. Ez az eredmény arra utal, hogy a fogyasztók személyesebb, működőképesebb és biztonságosabb IoT-kapcsolatot szeretnének.
  • 48 százalékuk a kommunikáció fejlődését várja a jövőtől.
  • 43 százalékuk úgy gondolja, hogy egyre jobban biztosítható a folyamatos internetkapcsolat.
  • 42 százalék szerint az innovációknak köszönhetően javul az életminősége.
  • 35 százalékuk pedig több szabadidőre számít.

A válaszadók átlagosan négyféle lehetőséget említenek, melyek hozzájárulnak életük „jobbra” fordulásához. Ezek a lehetőségek a már említett hitelesítési és kommunikációs előnyöktől a döntéshozatal megkönnyítésén át a javuló egészségi állapotig át sokfélék lehetnek.

Legfontosabb a bizalom

Ami biztos: a többség arra számít, hogy a technológia jelentős szerepet kap az életében. Erre utal az is, hogy amikor az ideális IoT eszköz vagy szolgáltatás jellemzésére kérték a résztvevőket, a válaszokban legtöbbször előforduló szavak az „élet”, a „biztonságos” és a „biztonság” voltak.

Ugyanakkor – pont azért, mert az Internet of Things az élet minden területén jelen van – többen a biztonsággal kapcsolatos félelmüknek is hangot adtak. A legfontosabb aggodalmak között megemlítették, hogy sérülhet a magánéletük védelme (62%) és hogy kevésbé tudják majd a saját életüket irányítani (50%). A válaszadók 42 százaléka említette azt a félelmét, hogy az élete bonyolultabbá, esetleg „zavarosabbá” válik. A cégeknek tehát nem árt ezekre még inkább odafigyelniük, ha azt szeretnék, hogy a felhasználók minél inkább beépítsék okosfejlesztéseiket a hétköznapjaikba.

Forrás: