Mitől okos egy otthon?

Mitől okos egy otthon?

Mitől okos egy otthon?

még több IoT

2 perc

Egyre több tervező próbálja megtalálni, mi lehet a helyes út az okosotthonok felé. Nézzünk most három fontos lépést, amik a jövőbe repíthetnek bármilyen átlagos lakást.

Ahogy egyre több, személyes információt is tartalmazó berendezés csatlakozik az internethez, úgy válik egyre fontosabbá a megfelelő védelem, melyben az úgynevezett hub-ok, más néven központi egységek is segítenek.

Biztonságos hálózat

Az F-Secure Sense például a teljes otthoni hálózatot monitorozza, és ezzel óvja az illetéktelenektől. Ugyanezt teszi a Dojo is, mely támadás észlelése esetén pedig azonnal fényjelzéssel és okostelefonos értesítésben riaszt.

Az intelligens ajtófigyelő rendszereknek köszönhetően nem juthat be illetéktelen személy a házba. A Netatmo Welcome például arcfelismerés alapján azonosítja a házba belépő személyt, az információkat pedig továbbítja az okostelefonra, így távolról is mindig pontosan tudni lehet, ki tartózkodik éppen otthon.

Modern szórakozás

Az olyan eszközök, mint a Google Chromecast vagy a Sonos, megkönnyítik a szabadidő eltöltését is. Előbbi segítségével okostelefonon, számítógépen, vagy akár okosórán is tévézhet, ráadásul külön kábeltévé-előfizetés nélkül.

A jövő játszótársai

A vezeték nélkül összekapcsolt hangszóró rendszerek – mint például a Sonos vagy Bose – segítségével pedig a zenehallgatás élménye alakulhat át. A Sonos rendszerében különböző szobákra lebontva állíthatja be, milyen zene szóljon, és egyesével vezérelheti a hangfalak hangerejét is.

Egy rendszer mind fölött

A csatlakoztatott készülékek számának növekedésével a kihívást az ezek közti kommunikáció jelenti majd, ez különbözteti majd meg az okosotthont a szimplán „összekapcsolt” ingatlantól.

Például a Samsung által tavaly felvásárolt SmartThings célja egy olyan nyílt platform létrehozása, mely egyesíti a sok-sok különböző eszközt, így azok egymással harmóniában működhetnek együtt. Idén októberben már megjelent egy központi egységgel és különféle szenzorokkal kiegészített csomag, mellyel okostelefonról követhetők nyomon az otthoni állapotok.