Nagyot kaszált az okos-madáretető

Kapcsolódó cikkek

Nagyot kaszált az okos-madáretető

Nagyot kaszált az okos-madáretető

még több IoT

1 perc

A célul kitűzött 50 ezer euró helyett 4,19 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) gyűlt össze egy szlovén fejlesztésű madáretetőre a Kickstarteren. Ezzel a Bird Buddy lett minden idők legsikeresebb szlovén projektje a közösségi finanszírozást kínáló oldalon, egyben a platform 35. legeredményesebb gyűjtése lett.

Az okosetető annyira elnyerte a madárrajongók tetszését, hogy az eredetileg célul kitűzött 50 ezer euró 20 perc alatt összegyűlt, és egy nap sem kellett ahhoz, hogy a számláló meghaladja az 500 ezer eurót. A gyűjtés végéig, január 15-ig több mint 22 ezren járultak hozzá adománnyal a sorozatgyártás elindításához.

A modern, formatervezett etető az eledeladagolón kívül magába foglal egy leválasztható modult, amely egy kis videokamerát, mikrofont és mozgásérzékelőt tartalmaz. Ha egy madár száll az etetőre, az eszköz egy mobilalkalmazás és vezeték nélküli kapcsolat útján értesíti a tulajdonost, aki akár fényképet is készíthet a távolból.

A mesterséges intelligenciával ellátott alkalmazás több mint 1000 madárfajt ismer fel a külleme alapján, de akár a hangja alapján is, ha az történetesen megszólal. Az applikáció lehetővé teszi az így készített fotók megosztását, továbbá tanácsot ad ahhoz, hogy faja alapján milyen eledelt kapjon a látogató.

Az okosetető gyártásának beindulása az év közepére várható, az első példányok leszállítását szeptemberre tervezik. Mivel a vártnál több pénz gyűlt össze, a fejlesztők pluszopciókkal akarják ellátni a „Madárpajtást”. A vásárló kérheti majd például, hogy kapjon értesítést a tároló kiürüléséről, vagy napelem töltse fel a kamerás modult.

A korábbi legsikeresebb szlovén projekt a Kickstarteren a Flykly elektromos kerékpár volt, amelyre 750 ezer euró gyűlt össze – írta az MTI összefoglalója alapján a Trend FM.