Napelemes gyomlálórobot segít a kiskertben

Napelemes gyomlálórobot segít a kiskertben

Napelemes gyomlálórobot segít a kiskertben

még több IoT

3 perc

A Roomba porszívórobothoz hasonlító Tertill a kertet segíti rendben tartani, és naponta lenyírja a nemkívánatos gazokat.

A Roombát tervező Franklin Roboticsnál úgy gondolták nemcsak a porral, hanem a gyomokkal szemben is felvennék a harcot, így most Tertill nevű fejlesztésükre gyűjtenek pénzt a Kickstarteren – számolt be a kampányról a HVG Tech rovata.

A napelemekkel hajtott kerekes szerkezet minden nap körbejár a kerítéssel körülhatárolt kertben, és minden kisméretű növényt lekaszabol apró műanyagpropellerével. Az érzékelők segítségével veszi észre a két centiméternél magasabb tárgyakat, ezeket ügyesen kikerüli. Ha a tulaj esetleg új tő nevelésébe kezd, a mellékelt drótgallér segítségével megvédheti a kíméletlen gyomlálógéptől.

Természetesen a tapasztalt kertész tudja, hogy a gazokat gyökerestül kell kihúzni, hogy megszűnjön a probléma. A Tertill végső soron hasonló célt ér el: mivel minden nap visszametszi a gyomokat, előbb-utóbb elfogy a tápanyaguk, és a fejlesztők szerint a minirobot szorgos munkájának köszönhetően így is kipusztulnak a gazok.

A készülék Bluetooth-on keresztül okostelefonnal is párosítható, és USB-n keresztül is lehet tölteni, hogyha sokáig nem akarna kisütni a nap.