Okos ajándéktippek karácsonyra

Kapcsolódó cikkek

Okos ajándéktippek karácsonyra

Okos ajándéktippek karácsonyra

még több IoT

4 perc

Habár a Dolgok Internete (Internet of Thing) térnyerése a vártnál valamivel lassabban zajlik, a GlobalData előrejelzése szerint a világhálóra csatlakoztatott készülékek száma így is elérheti világszinten a 4,5 milliárdot a következő három évben.

A karácsonyi ajándékvásárlásoknál is évek óta népszerűek az IoT-eszközök, így idén is minden bizonnyal lesznek tech kütyük és felokosított eszközök a fa alatt. Íme, néhány ajándékötlet. 

A termoszbögre is lehet okos

Az angolul Ember (magyarul parázs) nevű cég hőtartó eszközökre szakosodott, és nemrég bemutatta a csatlakoztatott termoszbögréinek második generációját. A Travel Mug2 és a Mug2 akkumulátorideje hosszabb, mint az első generációs változatoké, és a tervezők újragondolták a töltőalap dizájnját is.

Az ígéretek szerint az eszköz az első kortytól az utolsóig a kívánt hőmérsékleten tartja a reggeli italt. Az érték körülbelül 49 és 63 Celsius között változtatható. Az alapból fekete bögrék otthonra fehér és réz színben is választhatók, míg „elvivős” változatban csak fekete szerepel a kínálatban.

A felhasználó a kapcsolódó alkalmazás segítségével állíthatja be az ital számára optimális hőmérsékletét. A beépített akkumulátor akár 80 percig is képes melegíti a bögrét. Ha ez valakinek esetleg nem lenne elég, akkor pedig a kapcsolódó töltőlapra helyezheti a termoszbögrét. A termék elején található LED-fény színe pedig személyre szabható.

Perfect Bake Pro

A kezdő háziasszonyok bizonyára örömmel fogadják az újabb konyhai okosmérleget, mellyel sütemények és más finomságok készíthetők. A készülék ugyanis képes „megmondani”, hogy pontosan mely összetevőkre és milyen mennyiségben van szükség a tökéletes végeredmény eléréséhez. Mondhatni segíti a felhasználót pontosan mérni, önteni és keverni.

A mérleg Bluetooth-kapcsolatának köszönhetően a kapcsolódó alkalmazásban több mint 500 recept közül lehet válogatni, beleértve a desszerteket, az előételeket és még sok mást. De igény szerint saját receptek is rögzíthetők az applikációban.

Alvásfigyelő a Withings-től

Az ágymatrac alá helyezhető szenzorrendszer a WiFi-n keresztül számos más eszköznek is továbbíthatja az alvás közben mért adatokat. A mérések és elemzések célja, hogy minél pihentetőbb legyen az alvás. A fejlesztés előnye az intelligens ágyakkal szemben a jóval kedvezőbb ár.

A fejlett alváskövetés jegyében a leginkább „mini szőnyeghez” hasonlítható fejlesztés monitorozza az alvásmintákat és alvásciklusokat, nyomon követi a pulzusszámot, sőt még a horkolásból is képes bizonyos következtetéseket levonni az alvás minőségére vonatkozóan. Mindez nem csupán a hatékonyabb pihenésben segíthet, hanem olyan alvászavarokra is fényt deríthet, mint például az alvási apnoé.

Az intelligens órákkal vagy karpántokkal ellentétben a Withings Sleep-nél nem kell semmilyen eszközt viselni, így használata kényelmes, és a készülék sincs szem előtt.

Az eszköz az IFTTT-vel (If This Then That), a készülékeket és applikációkat összekapcsoló webes felülettel is működik. Így az alvásérzékelő más olyan eszközökkel is kommunikálhat, amelyek hatással vannak a reggeli ébredésre. Például a rendszer a felkelést követően azonnal „elintézheti”, hogy az IFTTT felkapcsolja a lámpákat, az okostermosztáton keresztül megemelje a szobahőmérsékletet vagy felhúzza a redőnyt, sőt akár a kávéfőzőt is elindíthatja.

A cég érdekes utat járt be: a finn Nokia még 2016-ban megvásárolta a Withings francia startupot. 2017 nyarán viszont a Withings egyik alapítója visszavásárolta a márkanevet. 

Ruggie ébresztőórás szőnyeg

Habár ma már kutatások is alátámasztják, hogy a szundi gomb használata nem egészséges, ennek ellenére reggelente sokan csak többedik „szundi” után képesek kikelni az ágyból. Ez a fejlesztés trükkösen éri el, hogy ez ne legyen így.

Az ébresztőóraként is funkcionáló Ruggie szőnyeg arra kényszeríti tulajdonosát, hogy már az első jelzésnél szálljon ki az ágyból, legalábbis csak a szőnyegre való rálépéssel jelezhető, hogy felébredt az illető. A hangbeállítások természetesen szabályozhatók, egyedi hangfeltöltésre is lehetőség van, valamint az is beállítható, hogy hány másodpercig kell állni a szőnyegen ahhoz, hogy leálljon az ébresztőóra. Ehhez legalább három másodpercre van szükség.

Airthings Wave Plus radondetektor

Az egészségtudatos ingatlantulajdonosok bizonyára örömmel fogadják ezt a fejlesztést, hiszen segítségével monitorozható a beltéri levegő, és időben észrevehetők a veszélyes összetevők is. Mindez azért is fontos, mert hiába tiszta – látszólag – egy lakás vagy ház, az még korántsem biztos, hogy a levegő minősége is megfelelő benne.

Az Airthings Wave Plus készülék nyomon követi a szén-dioxid, az illékony szerves vegyületek szintjét, valamint a páratartalmat, a hőmérsékletet és a légnyomást. Sőt, monitorozza egyúttal a radont is. Ez egy olyan láthatatlan gáz, amely évente több halálesetet okoz, mint a háztüzek és a fulladás együttesen.

A mért adatok a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban tekinthetők meg. Így látható, hogyan változott a levegőminőség az elmúlt 48 órában, az adott hét, hónap, illetve év folyamán.

Hozelock Cloud Controller

A speciális kontroller a kerti öntözés automatizálásában segíthet, a távolról is megoldható vezérlés pedig a Hozelock Cloud Controller okostelefonos applikáción keresztül történik. A felhasználó így a kertje igényeinek megfelelően ütemezheti az öntözés idejét, gyakoriságát és időtartamát.

Az alkalmazásban az aktuális időjárási információk is megtekinthetők, a hirtelen változásokra pedig leküldéses értesítések (push notification) figyelmeztetnek. Így a növények mindig megfelelő mennyiségű vízhez juthatnak, függetlenül attól, hogy a kert tulajdonosa hol tartózkodik éppen.

Forrás: