Okosabb városok: ígéretes startupok, amikre érdemes figyelni

Kapcsolódó cikkek

Okosabb városok: ígéretes startupok, amikre érdemes figyelni

Okosabb városok: ígéretes startupok, amikre érdemes figyelni

még több IoT

2 perc

A Világgazdasági Fórum (WEF) idén is összeállította a 100 legígéretesebbnek tartott cég listáját. Ebből szemezgetett a Silicon Republic – lássunk közülük hármat.

Diligent Robotics

Az Andrea Thomaz és Vivian Chu által 2017-ben alapított cég mesterséges intelligencia (MI) alapon működő robotasszisztenseket fejleszt az egészségügyi dolgozók számára. A technológia magában foglalja a mobilkezelést, a társas intelligenciát és az ember által irányított tanulási képességeket. A cél a kórházak és a egészségügyi intézmények munkavállalóinak tehermentesítése meghatározott területeken.

Az austini székhelyű cég elsőként a Moxi nevű szerkezetet alkotta meg, amely kórházakban lát el különféle operatív jellegű feladatokat, hogy az ápolóknak több ideje maradhasson a betegellátásra. Például a gép begyűjti a raktárból a különféle felszereléseket – kötszereket, eszközöket –, így a dolgozók addig is a páciensekkel foglalkozhatnak. A robotot már számos texasi kórházban használják.

A Diligent Robotics tavaly 10 millió dollárt gyűjtött össze a DNX Ventures által vezetett finanszírozási kampányban.

HumanFirst

A medical technology (medtech) cég a decentralizált vizsgálatok és az egészségügyi ellátás otthoni megvalósíthatóságához szükséges működési infrastruktúrát építi ki.

A korábban Elektra Labs néven ismert amerikai startup szenzoros technológiájával támogatja a gyógyszergyártókat és a kórházakat olyan kulcsfontosságú mutatók távolról történő felügyeletében, mint a pulzusszám és alvási szokásainak monitorozása. Fejlesztett munkafolyamat-kezelő szoftvere csatlakoztatott szenzoros eszközök használatával dolgozik.

Az Andy Coravos vezérigazgató által 2017-ben alapított cég mögött a Maverick Ventures, a Lux Capital, a Threshold Ventures, az Arkitekt Ventures, a Boost VC, az SV Angel, a Village Global és további angyalbefektetők állnak. 2021 elején a vállalat 12 millió dolláros támogatást gyűjtött össze.

EQuota Energy

A sanghaji cég szoftverszolgáltatással (Software as a Service, SaaS) foglalkozik. Adatelemzési megoldását gyártóüzemekben, ipari parkokban, kereskedelmi épületekben és közműcégeknél is használják. A módszer a mesterséges intelligencián és a big datán alapuló metodikát veszi igénybe az energiafogyasztás monitorozására, a hatékonyság optimalizálására és az üzleti műveletek javítására.

A vállalatot Chunguang Charlotte Wang vezérigazgató 2014-ben alapította. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) végzett szakember fejlesztőcsapata utolsóéves hallgatókból áll.

Az EQuota módszerét Kínában csúcstechnológiás ipari parkokban, acélgyártó telepeken és kereskedelmi épületekben is igénybe veszik, de partnereik között van a Shell és az Ázsiai Fejlesztési Bank is.

Forrás: