Okoseszközök a munkahelyen – Így nyerhetnek a cégek

Okoseszközök a munkahelyen – Így nyerhetnek a cégek

Okoseszközök a munkahelyen – Így nyerhetnek a cégek

még több IoT

2 perc

Bár az okostelefonok folyamatosan elterelhetik a dolgozók figyelmét, de megfelelő irányelvek és innovációk bevezetésével mégis növelhetik a teljesítményt.

Az internetre kapcsolt eszközök már a legtöbb ember zsebében megtalálhatóak, de a cégek könnyedén be is szerezhetik ezeket, hiszen mostanra már kifejezetten olcsó modellek is elérhetőek.

Okostelefonok és tabletek

Általában ezek a készülékek jelentik a belépést az IoT (Dolgok Internete) világába, segítségükkel a felhasználók könnyedén elérhetik egymást vagy éppen csatlakoztatott tárgyaikat, illetve a közösségi média is egyre inkább megkerülhetetlen a szabadidőben és projekttől függően akár a munka során is.

Mindebből a munkáltatók is profitálhatnak, hiszen számos dolgot megvalósíthatnak a csatlakoztatott készülékek segítségével:

  • Folyamatos teljesítménymenedzsment: ehhez erős digitális kultúra létrehozása szükséges, így megfelelő kapcsolat alakítható ki a beosztottakkal.
  • Rugalmas munkavégzés és munkahely alakítható ki, ahol lehetőség van távmunkára, és ahol az alkalmazottak valóban megoszthatják ötleteiket egymással és vezetőikkel.
  • Hatékonyság-optimalizálás: nagyobb elkötelezettség alakítható ki, ha a dolgozók maguk is tisztában vannak saját teljesítményükkel, és ezt például egy saját online felületen könnyedén nyomon követhetik.

Aktivitásmérők és fitneszeszközök

A munkatársak vitalitása továbbra is kulcsfontosságú téma a HR-szakemberek számára, hiszen az egészséges emberek a munkahelyen is jobban teljesítenek, és nagyobb lojalitás jellemzi őket. Így bármivel is járul hozzá a cég a munkavállalók egészségének megőrzéséhez, azzal egyben saját előnyét is biztosítja.

A különféle okosórák, pulzusmérők és hasonló eszközök révén például a kollégák egészségmegőrzése is nagyobb hangsúlyt kap. A mérési adatokból a munkáltató vagy a megfelelő szakember is visszajelzésekkel segítheti az alkalmazott egészségmegőrzését, de akár belső versenyt is szervezhet a vállalat, hogy melyik csapat az, amelyik leginkább odafigyel a testmozgásra és az egészségére.

Autós nyomkövetők

Mivel ezek használata kapcsán felmerülhetnek különféle adatvédelmi és személyiségjogi kérdések, így bevezetésük előtt nem árt alaposan tájékozódni a témában. Használatuk azonban számos előnnyel is jár, például:

  • egyes megoldások képesek érzékelni, ha a sofőr elfárad vezetés közben, egy egyszerű riasztás segítségével így elkerülhetők az esetleges balesetek;
  • segítségükkel optimalizálhatók az útvonalak.

Virtuális és kiterjesztett valóság (VR és AR)

A leendő munkavállalók kiválasztásánál is nagy hasznát lehet venni mindkét futurisztikus megoldásnak, hiszen a jelentkezők virtuális térbe helyezése és viselkedésük megfigyelése megkönnyíti az értékelésüket. Arról nem is szólva, hogy így akár távolról is többrétűen vizsgáztathatóak a jelöltek, és később az új ismeretek átadása, az oktatás is látványosabbá és könnyebben érthetővé válhat.

A Dolgok Internete (Internet of Things) segítségével tehát teljesen megújítható a munkavállalókkal történő kapcsolattartás és kommunikáció, ami megfelelő, cégre szabott stratégia kidolgozásával a motivációt és a hatékonyságot is növelheti.

Forrás: Innovation Excellence