Okosfejlesztés lovaknak

Okosfejlesztés lovaknak

Okosfejlesztés lovaknak

még több IoT

1 perc

A viselhető kiegészítők segíthetnek megőrizni az egészségünket, és időben figyelmeztetnek a felmerülő problémákról. A technológia az állattartásban is hasznos lehet.

Az EquiSense Care fejlesztői arra szerettek volna megoldást találni, hogy a kevésbé felismerhető betegségeket és tüneteket időben észre lehessen venni a lovaknál, és ennek köszönhetően ne alakuljanak ki később komolyabb szövődmények.

A Vodafone és a Cubilog okosmegoldása vigyáz az állatokra

A cég egy olyan speciális hámot fejlesztett ki, amely a test mellső részére erősítve, a nyakon átvetve folyamatosan ellenőrzi az állat bizonyos paramétereit, és az információkat folyamatosan egy okostelefonos alkalmazásnak továbbítja. Így a lovakat gondozóik távolról is „szemmel tarthatják”.

A viselkedés szenzorokkal történő folyamatos megfigyelése akár abban is segíthet, hogy időben felismerjék, és ezáltal hatékonyan kezeljék a lovak elpusztulásában vezető betegséget, a kólikát.

A készülék képes mérni a mozgással és pihenéssel töltött órák számát, ellenőrzi a pulzust, a verejtékezés mértékét, valamint a légzés ütemét. A tervek szerint a jövőben a testhőmérsékletről és a fájdalom jeleiről is szeretnének részletes információkkal szolgálni, azonban ezeket a szenzorokat még pontosítaniuk kell a fejlesztőknek.

Az eszköz nemcsak azoknak segíthet, akik egy-két saját lovat tartanak az otthoni istállóban, hanem azoknak is, akik nagyobb lovardát üzemeltetnek, így folyamatosan több állatra is figyelhetnek az IoT-megoldásnak köszönhetően.